Connect with us

Buah Pinggang

20 Cara Atasi Penyakit Buah Pinggang Dengan Berkesan

Terdapat beberapa cara mengatasi sakit buah pinggang ini. Hal ini bagi memastikan anda dapat mengambil langkah awal untuk mengatasi sakit buah pinggang ini. Berikut merupakan langkah atau cara mengatasi sakit buah pinggang

Spread the info
cara-atasi-penyakit-buah-pinggang
Photo: Shutterstock

Cara Atasi Penyakit Buah Pinggang

Penyakit buah pinggang adalah satu keadaan jangka panjang di mana buah pinggang tidak berfungsi dengan baik ataupun rosak. Ia adalah keadaan biasa yang sering dikaitkan dengan jangka umur atau peningkatan usia yang semakin tua. Penyakit buah pinggang ini boleh menjadi lebih teruk dari masa ke semasa. Banyak cara atasi penyakit buah pinggang ini. Justeru itu, anda seharusnya mendapatkan rawatan untuk mencegah sakit buah pinggang seawal yang mungkin bagi untuk kesihatan anda terjamin.

Punca sakit buah pinggang

Terdapat beberapa cara mengatasi sakit buah pinggang. Akan tetapi, terdapat beberapa punca sakit buah pinggang. Penyakit ginjal biasanya disebabkan oleh keadaan lain yang menyebabkan tekanan pada buah pinggang. Selalunya ia adalah hasil daripada gabungan pelbagai masalah. Hal ini disebabkan oleh:

 • jangkitan buah pinggang
 • glomerulonephritis, adalah keradangan pada buah pinggang
 • diabetes, terlalu banyak glukosa dalam darah anda yang boleh merosakkan penapis kecil pada bahagian buah pinggang
 • kolesterol tinggi. Ini boleh menyebabkan pembentukan lemak di dalam saluran darah membekalkan buah pinggang anda, yang boleh menjadikannya lebih sukar bagi mereka untuk berfungsi dengan baik
 • tekanan darah tinggi. Dari masa ke semasa, ini dapat menimbulkan ketegangan pada saluran darah kecil di buah pinggang dan menghentikan buah pinggang berfungsi dengan betul.
 • penyakit ginjal polycystic. keadaan yang diwarisi di mana pertumbuhan yang disebut sista berkembang di bahagian buah pinggang
 • penyumbatan dalam aliran air kencing, contohnya dari batu ginjal yang berulang atau prostat yang diperbesarkan
 • penggunaan jangka panjang ubat-ubatan tertentu. Seperti ubat anti radang lithium dan bukan steroid

Anda boleh mencari jalan penyelesaian dan mencari cara atasi penyakit buah pinggang ini. Antaranya dengan membuat perubahan gaya hidup yang sihat dan memastikan apa-apa syarat asas yang anda ada dikawal dengan baik.

Cara atasi sakit buah pinggang

Terdapat beberapa cara mengatasi sakit buah pinggang ini. Hal ini bagi memastikan anda dapat mengambil langkah awal untuk mengatasi penyakit buah pinggang ini. Berikut merupakan langkah atau cara atasi sakit buah pinggang:-

1. Periksa tekanan darah secara berkala.

Ia adalah sangat penting untuk mempunyai tekanan darah yang normal jika anda ingin untuk mencegah penyakit buah pinggang. Ia merupakan cara atasi penyakit buah pinggang yang kerap digunakan oleh pesakit buah pinggang.

2. mengawal tekanan darah anda dengan mengamalkan pemakanan seimbang.

Ini merupakan cara yang paling mudah dalam memilih cara mengatasi sakit buah pinggang. Anda boleh Semak dengan pakar pemakanan untuk mewujudkan pemakanan yang membolehkan anda makan makanan yang anda suka dengan diet yang seimbang.

3. Beritahu doktor anda jika keluarga anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau penyakit buah pinggang.

Kedua-dua keadaan ini boleh diwarisi secara turun-temurun. Doktor anda boleh menetapkan ubat perencat ACE untuk membantu mengawal tekanan darah anda. Mendapatkan info tentang kesihatan anda dan ianya merupakan satu cara atasi penyakit buah pinggang yang efektif kerana ianya merupakan satu kaedah yang boleh diguna pakai.

4. Sentiasa berwaspada untuk sebarang perubahan dalam air kencing anda.

Jika air kencing anda bertukar kepada warna keruh, air kencing berbau atau berbuih atau jika ia menyakitkan apabila anda membuang air kecil, seharusnya berjumpa dengan doktor. Jika tidak dirawat,masalah-masalah ini boleh membawa kepada wujudnya penyakit buah pinggang pada masa akan datang. Berjumpa dengan pakar atau seorang doktor mampu atau memperoleh cara mengatasi sakit buah pinggang.

5. Perhatikan simptom-simptom gejala anemia.

Jika anda sentiasa letih, mudah mengalami kesan lebam atau pening, anda mungkin menghidap anemia. Keadaan ini boleh menyumbang kepada penyakit buah pinggang jika tidak dirawat dengan betul atau menjadi masalah kronik. Cara mengatasi sakit buah pinggang adalah dengan kerap memerhatikan simptom gejala anemia ini. Ia adalah untuk kebaikan anda.

6. Lakukan ujian air kencing dan darah sekurang-kurangnya setahun sekali.

Cara mengatasi sakit buah pinggang adalah dengan melakukan ujian ini kerana ia boleh membantu mengesan tanda-tanda awal masalah buah pinggang serta lain-lain masalah perubatan. Ia adalah untuk kebaikan buah pinggang anda. Melakukan ujian ini merupakan satu langkah yang drastik dalam memilih cara atasi penyakit buah pinggang ini.

7. Sentiasa kekal aktif untuk mengekalkan berat badan seimbang.

Jadual pelaksanaan biasa iaitu 30 minit sehari, lima kali seminggu akan membantu badan anda berfungsi secara normal. Melakukan aktiviti seperti bersenam dan melakukan aktiviti sukan yang lain mampu mencegah masalah sakit buah pinggang. Ianya satu cara atasi penyakit buah pinggang yang mudah dilakukan.

8. Minum banyak air.

Buah pinggang anda akan memproses setiap cecair yang masuk ke dalam badan anda. Air sangat mudah pada buah pinggang anda dan juga boleh membantu membersihkan kotoran daripada sistem anda. Cara mengatasi sakit pinggang ini boleh dilakukan secara berperingkat. Air yang disyorkan adalah lebih kepada air putih kerana banyak khasiat yang diperolehi.

9. Kurangkan pengambilan alkohol

Jika anda memilih untuk minum minuman beralkohol, berpada-padalah kerana alkohol juga adalah salah satu daripada punca kerosakan buah pinggang. Berhenti daripada meminum minuman ini adalah lebih baik. Ia memastikan kesihatan anda terjamin.

10. Ikut arahan yang ditetapkan jika mengambil suplemen

Pengambilan ubat tahan sakit yang berlebihan dan tak terkawal boleh menyebabkan buah pinggang rosak dan ia seharusnya ia dielakkan jika anda memang sedang menghidap penyakit buah pinggang. Aspirin, ibuprofen dan acetaminophen adalah antara jenis ubat tahan sakit yang biasa diambil oleh orang ramai. Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan samada ubatan tersebut selamat atau tak untuk anda.

11. Jangan merokok

Jika anda seorang perokok, cubalah sebaiknya untuk berhenti merokok. Mendapatkan khidmat Kaunseling, ubatan atau cara alternatif paling mudah yang memang terbukti boleh membantu anda dapat berhenti merokok. Sedikit sebanyak, rokok juga punca kepada masalah penyakit buah pinggang. Cara mengelakkan sakit buah pinggang adalah dengan berhenti untuk merokok.

12. Kurangkan pengambilan garam

Garam dapat meningkatkan jumlah natrium dalam tubuh. Ia bukan setakat meningkatkan tekanan darah, tetapi juga mengundang pembentukan batu karang.

13. Jangan tahan buang air kecil

Penyaringan darah adalah fungsi utama yang dilakukan oleh ginjal. Menahan diri untuk membuang air kecil akan memberi infeksi pada buah pinggang. Perkara ini boleh mempengaruhi gerak kerja buah pinggang.

14. Pilih minuman yang sihat

Jus buah-buahan yang segar adalah cara lain untuk minum lebih banyak cecair dan menjaga buah pinggang anda. Jus membantu dalam sistem penghadaman untuk mengekstrak lebih banyak air.

15. Hindari sebarang ubatan yang tidak perlu

Semua jenis ubatan yang anda ambil akan melalui buah pinggang untuk proses penyaringan. Peningkatan dos atau pengambilan ubatan secara berlebihan boleh meningkatkan beban buah pinggang.

16. Kurangkan pengambilan gula

Gula mengganggu mineral dalam tubuh, yang mengakibatkan kekurangan kromium dan tembaga, serta mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium.

17. Pilih makanan yang baik untuk jantung

Makanan yang baik seperti buah-buahan segar, sayur beku atau segar, makanan bijirin penuh dan produk tenusu rendah lemak.

18. Kurangkan juga pengambilan daging.

Diet yang mengandungi tinggi protien haiwan akan mempengaruhi pembentukan batu kalsium. Daging menghasilkan asid urik selepas ia diproses oleh badan. Asid uric merupakan masalah asas dalam pembentukan batu asid uric.

19. Kurangkan kafein.

Kafein akan bertindak sebagai diuretic yang akan menyebabkan badan kehilangan cecair berlebihan. Akibat dari proses ternyahidrat, buah pinggang anda terpaksa bekerja keras untuk mengepam cecair dan toksin yang akan mengakibatkan tekanan yang berlebihan.

20. Pengambilan garam buluh

Garam buluh dapat membantu dalam proses pencernaan makanan. Ini kerana garam buluh telah pun melalui pembakaran sebanyak 9 kali dan tenaga pada garam ini telah berubah. Garam buluh adalah makanan bersifat alkali dan kuasa penyembuhan semulajadi. Kebolehannya adalah untuk meneutralkan asid dalam badan dan mengeluarkannya. Proses keseluruhan melibatkan penyahtoksin, pengeluaran toksin, dan pembersihan darah. Dengan ini, sistem peredaran yang baik dapat dipulihkan.

Banyak cara untuk mengatasi sakit buah pinggang ini. Adalah lebih baik jika membuat pemeriksaan awal tentang kesihatan tubuh badan anda. Jika anda mencegah atau mengambil langkah awal dalam mengatasi masalah ini, sedikit sebanyak anda dapat mengurangkan risiko sakit buah pinggang.

Suka atau tidak, anda harus mengamalkan diet atau pemakanan yang sihat bagi mencegah penyakit-penyakit kronik yang lain juga. Hal ini kerana, apabila buah pinggang anda telah rosak, ia akan terus merosak sampai bila-bila dan paling teruk lagi sebab ia juga boleh membawa masalah dan penyakit lain termasuklah risiko sakit jantung. Banyak cara mengatasi sakit buah pinggang yang telah dinyatakan. Jadi anda tiada pilihan selain daripada mengubah gaya hidup dan pemakanan kepada yang lebih sihat dan memperlahankan kerosakan tersebut daripada menjadi lebih kronik.

Spread the info
Continue Reading

Buah Pinggang

Nak Tahu 10 Punca Sakit Buah Pinggang Yang Selalu Kita Buat?

BUAH PINGGANG YANG SUDAH ROSAK akan TERUS ROSAK sampailah ke tahap ia akan GAGAL SEPENUHNYA dan ini bermakna NYAWA jadi taruhan. Tapi, apakah dia punca sakit buah pinggang ni?

Spread the info
Image result for punca buah pinggang rosak
Photo: Shutterstock Buah Pinggang

10 Punca Sakit Buah Pinggang Yang Selalu Kita Buat

BUAH PINGGANG YANG SUDAH ROSAK akan TERUS ROSAK sampailah ke tahap ia akan GAGAL SEPENUHNYA dan ini bermakna NYAWA jadi taruhan. Tapi, apakah dia punca sakit buah pinggang ni?

Kalau anda didapati sedang atau berisiko menghidap kerosakan buah pinggang…

Berfikir panjang untuk mendapatkan penawar terbaik bukanlah langkah yang bijak. Jangan tunggu bila segalanya dah TERLEWAT… masa tu nanti tak ada apa lagi dah yang mampu membantu hatta anda ada duit berjuta…

 

Image result for punca buah pinggang rosak

 

Buah pinggang rosak biasanya berlaku secara senyap tanpa sebarang tanda atau gejala sehinggalah ianya mencapai tahap yang teruk. Sebenarnya, perkara yang boleh menyebabkan buah pinggang rosak sangat selalu kita lakukan tanpa kita sedari. Eh...bagaimana pula tu? Jom ketahui apakah perkara yang boleh menyebabkan buah pinggang menjadi rosak.

PELUANG untuk kembali sihat masih ada….

 

Tanda-tanda Buah Pinggang Rosak.

Di antara tanda-tanda buah pinggang seseorang itu mempunyai masalah/rosak ialah;
 • Mudah penat dan letih (akibat sel darah merah yang kurang).
 • Mual, muntah dan tiada selera makan.
 • Gatal-gatal di seluruh badan.
 • Bengkak pergelangan kaki
 • Sesak nafas
 • Urin/kencing berbuih atau berdarah
 • Kerap kencing pada waktu malam

 

APAKAH PUNCA SAKIT BUAH PINGGANG?

Buah pinggang kita sangat-sangatlah penting kepada kesihatan. Buah pinggang ni berfungsi untuk menapis darah, menghasilkan hormon, menyerap mineral, menghasilkan air kencing, menyahtoksin dan meneutralkan asid.

Jadi, sebagai salah satu daripada organ yang paling penting dalam tubuh kita, buah pinggang perlu dijaga dengan sebaiknya. Sakit buah pinggang dan buah pinggang yang rosak biasanya tak dapat dikenalpasti sehinggalah berlarutan bertahun-tahun kerana buah pinggang masih mampu melakukan fungsinya walaupun yang tinggal cuma 20% daripada kemampuan asalnya.

Mungkin sebab ni lah ramai yang lambat perasan tentang masalah sakit buah pinggang yang mereka hidapi dan ramai juga yang tak tahu tentang apa yang jadi punca sakit buah pinggang ni.

Sakit buah pinggang juga dikenali dengan nama pembunuh senyap (silent killer). Jadi, sangatlah penting untuk menjaga kesihatan buah pinggang sebelum terlambat.

 

10 TABIAT PUNCA SAKIT BUAH PINGGANG

Berikut adalah antara 10 senarai perkara yang boleh menjadi punca sakit buah pinggang dan mempengaruhi tahap kesihatan buah pinggang yang sangat perlu diambil berat.

#1 – Tidak Minum Air yang Cukup

Fungsi paling penting buah pinggang ialah menapis darah dan menyahtoksin serta bahan buangan. Tapi apabila kita tidak minum air kosong yang cukup, toksin dan bahan buangan tu akan mula menimbun dan boleh menjadi punca sakit buah pinggang rosak termasuklah organ lain dalam tubuh kita.

#2 – Diet Tinggi Garam (Sodium) - Penggunaan bahan perasa berlebihan dalam masakan.

Tubuh kita memerlukan garam (sodium) untuk berfungsi dengan baik. Tetapi kebanyakan daripada kita mengambil garam yang berlebihan dalam diet yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan memberikan tekanan dan bebanan yang tinggi kepada buah pinggang.

PERATURAN PENTING yang perlu diingat ialah, MAKAN TIDAK LEBIH DARIPADA 5 GRAM GARAM SEHARI.

#3 – Selalu Bertangguh Membuang Air kecil (Tahan Kencing)

Ramai diantara kita yang jarang ambil peduli bila rasa nak kencing terutama bila terlalu sibuk atau nak mengelak daripada menggunakan tandas awam (bukan rasa nak terkucil tau… ini memang harus berkejar ke tandas jadinya… hahaha).

Kerap menahan kencing akan meningkatkan tekanan urin dan boleh membawa kepada masalah kegagalan buah pinggang dan batu karang. Jadi, bila rasa nak kencing tu tolonglah jangan tangguh-tangguh yer… nampak macam perkara kecil tapi tak berbaloi menahan kencing sebab ia boleh menjadi punca sakit buah pinggang.

 

#4 – Pengambilan Gula Berlebihan

Kajian saintifik menunjukkan bahawa orang yang mengambil 2 atau lebih air bergula setiap hari adalah lebih berisiko untuk mendapat masalah protein dalam air kencing.

Protein dalam air kencing adalah tanda awal yang menunjukkan bahawa buah pinggang kita tidak berfungsi seperti yang sepatutnya.

#5 – Mengabaikan Kepentingan Vitamin dan Mineral Penting

Mengamalkan diet yang yang mengandungi sayuran segar dan buah-buahan adalah sangat penting kepada kesihatan menyeluruh dan memastikan fungsi buah pinggang yang baik.

Kekurangan vitamin dan mineral boleh meningkatkan risiko batu karang dan jadi punca sakit buah pinggang.

Vitamin B6 dan magnesium adalah contoh VITAMIN PENTING untuk mengurangkan risiko batu karang.

#6 – Mengambil Sumber Protein Daripada Haiwan Secara Berlebihan

Mengambil terlalu banyak protein dari sumber haiwan seperti daging (red meat) akan menambah muatan metabolik pada buah pinggang.

Jadi, semakin banyak protein yang diambil maka semakin teruklah buah pinggang terpaksa bekerja dan ini akan membawa kepada masalah kerosakan dan punca sakit buah pinggang atau kegagalan terus.

#7 – Tidak Cukup Tidur (Suka Tidur Lewat)

Semua orang tahu yang tidur yang cukup dan berkualiti pada malam hari adalah sangat penting. Masalah gangguan tidur yang kronik (insomnia) selalu dikaitkan dengan banyak masalah kesihatan termasuklah sakit buah pinggang.

Semasa tidur pada waktu malam, tubuh kita ‘memperbaiki’ kerosakan tisu buah pinggang, jadi kita kena berikan masa tubuh kita untuk sembuh (heal) dan repair dengan sendiri tanpa gangguan.

Bukan hanya kopi sahaja yang mengandungi kafein, minuman ringan dan teh juga turut mengandungi kafein. Minimakan pengambilan kafein demi kesihatan anda

#8 – Suka Minuman Berkafein

Seperti garam, kafein juga boleh menjadi punca sakit buah pinggang kerana kafein akan meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan tekanan berlebihan kepada buah pinggang.

Pengambilan kafein yang berlebihan bagi tempoh yang lama boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang.

#9 – Penyalahgunaan Pil Tahan Sakit (Painkiller) - Mengamalkan ubat penahan sakit secara tidak terkawal.

Ramai orang yang sakit sikit-sikit pun suka ambil pil tahan sakit sedangkan ada banyak cara lain yang lebih selamat untuk mengatasi kesakitan tersebut.

Pengambilan pil tahan sakit yang berlebihan akan menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang yang teruk.

Menurut Dr Zubaidi pada laman web beliau, amalan mengambil ubat penahan sakit secara tidak terkawal menyebabkan ramai golongan muda mengalami masalah kerosakkan buah pinggang. Ubat penahan sakit NSAIDs boleh menyebabkan saluran darah mengecut serta menyebabkan aliran darah ke buah pinggang berkurangan.

 

#10 – Pengambilan Alkohol

Alkohol digelar sebagai ‘legal toxin’ yang boleh menyebabkan tekanan yang berlebihan kepada buah pinggang dan hati.

Untuk kekal sihat, ingat 10 perkara penting di atas, amalkan diet sihat, pengambilan vitamin & mineral yang cukup dan hiduplah dengan gembira!

 

NOTA PENTING:

 • TINDAKAN SEGERA WAJIB diambil apabila buah pinggang dah mula mengalami masalah terutamanya jika BUAH PINGGANG ROSAK.
 • Kerana bila rosak, ia akan terus merosak dan turut melibatkan masalah lain seperti kencing manis, tekanan darah tinggi, masalah kolesterol, anemia, kekurangan vitamin D, fosforus & kalsium.
 • BUAH PINGGANG ROSAK tidak akan dapat dipulihkan kembali 100%, tetapi peluang untuk memperbaikinya dan mengelakkannya daripada melarat ke bahagian organ lain masih ada.

 

http://infokesihatan.org/20-cara-atasi-penyakit-buah-pinggang-dengan-berkesan/

Spread the info
Continue Reading

Buah Pinggang

WAJIB TAHU! Penyakit Buah Pinggang

Penyakit buah pinggang kronik boleh berpunca daripada beberapa masalah buah pinggang itu sendiri seperti buah pinggang polisistik, jangkitan buah pinggang, penyumbatan arteri renal (yang membekalkan darah kepada buah pinggang), penyumbatan di dalam salur kencing kerana batu karang atau ketumbuhan, penggunaan sesetengah ubat dalam jangka panjang dan kecacatan buah pinggang secara semulajadi.

Label: punca Penyakit Buah Pinggang, tanda Penyakit Buah Pinggang, cegah Penyakit Buah Pinggang

Spread the info
Photo: Shutterstock Buah Pinggang

Punca, Tanda & Cara Mencegah Penyakit Buah Pinggang

PUNCA-PUNCA PENYAKIT BUAH PINGGANG
(Sumber: FreeVitamin)

1. Penyakit buah pinggang kronik boleh berpunca daripada beberapa masalah buah pinggang itu sendiri seperti buah pinggang polisistik, jangkitan buah pinggang, penyumbatan arteri renal (yang membekalkan darah kepada buah pinggang), penyumbatan di dalam salur kencing kerana batu karang atau ketumbuhan, penggunaan sesetengah ubat dalam jangka panjang dan kecacatan buah pinggang secara semulajadi.

2. Diabetes: Kandungan paras gula di dalam darah yang tinggi lama-kelamaan akan merosakkan buah pinggang dan menyebabkan keadaan yang dipanggil diabetes nefropati yang merupakan penyebab nombor satu kegagalan buah pinggang. Satu pertiga pesakit diabetes mengalami diabetes nefropati.

3. Tekanan darah tinggi (hipertensi): situasi yang merujuk kepada tekanan kuat pada salur darah yang menolak dinding arteri. Tekanan darah tinggi kronik boleh menyebabkan kerosakan salur darah dan fungsi penapisan di dalam buah pinggang.

 

TANDA-TANDA AWAL PENYAKIT BUAH PINGGANG 
(Sumber: mauceriasokmo)

1. Perhatikan samaada terdapat perubahan dalam pembuangan air kencing. Perhatikan samaada pembuangan air kencing adalah kerap atau kurang kerap dari kebiasaan. Perhatikan juga jika terdapatnya darah di dalam air kencing anda. Jika anda mengalami kencing terlalu kerap atau terdapat darah di dalam air kencing terutamanya pada waktu malam, dan lama kelamaan air kencing semakin berkurang, boleh jadi anda mempunyai masalah pada buah pinggang. Perhatikan jika terdapat buih pada air kencing yang ditadah. Adanya buih-buih pada air kencing menunjukkan terdapat kehadiran protein dalam air kencing. Protein ini tidak dapat ditapis jika buah pinggang kita bermasalah.

2. Adakah anda letih sepanjang masa? Kegagalan buah pinggang tidak dapat menghasilkan hormon yang mencukupi untuk tubuh menghasilkan sel darah merah. Apabila tubuh tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi, anda akan mengalami anemia, dan ini menyebabkan tubuh anda terlalu letih.

3. Adakah anda mengalami bengkak pada mana-mana bahagian anggota tubuh badan seperti kaki atau tangan? Buah pinggang yang sihat akan berfungsi untuk mengeluarkan bendalir yang berlebihan dari badan anda. Sekiranya terdapat pembengkakan pada anggota badan, boleh jadi buah pinggang anda tidak dapat berfungsi dengan baik. Retensi iaitu penakungan air kencing boleh menyebabkan kaki, buku lali serta mata bengkak.

4. Adakah anda mengalami ruam dan kegatalan? Kegagalan buah pinggang untuk mengeluarkan sisa-sisa buangan dari tubuh anda boleh menyebabkan anda mengalami kegatalan yang teruk pada anggota badan.

5. Bagaimana pula dengan selera makan anda? Adakah anda terasa seperti logam di dalam mulut atau tidak dapat menelan makanan? Ini adalah salah satu tanda-tanda awal kegagalan buah pinggang. Ianya juga berlaku disebabkan oleh terkumpulnya sisa buangan di dalam darah.

6. Adakah anda mengalami loya dan muntah-muntah?  ini juga mungkin disebabkan oleh pengumpulan sisa-sisa buangan di dalam darah.

7. Adakah anda berasa sejuk sepanjang masa? Mereka yang mengalami anemia mungkin akan berasa kesejukan sepanjang masa walaupun dalam cuaca yang panas.

8. Adakah anda merasa sukar untuk bernafas? Ini juga adalah tanda awal penyakit buah pinggang yang mungkin disebabkan oleh anemia atau pengumpulan bendalir di dalam paru-paru.

9. Adakah anda merasa sakit di bahagian belakang atau tepi sebelah bawah pinggang anda? Ini adalah tempat terletaknya buah pinggang anda. Boleh jadi terdapat ketumbuhan yang akan mewujudkan rasa sakit pada buah pinggang.

10. Adakah anda kerap berasa pening kepala? Ini mungkin disebabkan oleh anemia yang berlaku telah mengakibatkan kekurangan oksigen di dalam otak.

CARA-CARA MENCEGAH PENYAKIT BUAH PINGGANG
1. Periksa tekanan darah secara berkala. Ia adalah sangat penting untuk mempunyai tekanan darah yang normal jika anda ingin untuk mencegah penyakit buah pinggang. Mempunyai tekanan darah biasa juga akan membantu mencegah penyakit dan keadaan-keadaan yang boleh menyebabkan penyakit.
2. Mengambil langkah-langkah awal untuk mengawal tekanan darah anda dengan mengamalkan pemakanan seimbang. Semak dengan pakar pemakanan untuk mewujudkan pemakanan yang membolehkan anda makan makanan yang anda suka.
3. Beritahu doktor anda jika keluarga anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau penyakit buah pinggang. Kedua-dua keadaan ini boleh diwarisi secara turun-temurun. Doktor anda boleh menetapkan ubat perencat ACE untuk membantu mengawal tekanan darah anda.
4. Sentiasa berwaspada untuk sebarang perubahan dalam air kencing anda. Jika air kencing anda bertukar kepada warna keruh, air kencing berbau atau berbuih atau jika ia menyakitkan apabila anda membuang air kecil, berjumpa doktor. Tanda-tanda ini adalah tanda-tanda masalah saluran kencing. Jika tidak dirawat,masalah-masalah ini boleh membawa kepada wujudnya penyakit buah pinggang pada masa akan datang.
5. Perhatikan simptom-simptom gejala anemia. Jika anda sentiasa letih, mudah mengalami kesan lebam atau pening, anda mungkin menghidap anemia. Keadaan ini boleh menyumbang kepada penyakit buah pinggang jika tidak dirawat dengan betul atau menjadi masalah kronik.
6. Lakukan ujian air kencing dan darah sekurang-kurangnya setahun sekali. Ujian ini boleh membantu mengesan tanda-tanda awal masalah buah pinggang serta lain-lain masalah perubatan.
7. Sentiasa kekal aktif untuk mengekalkan berat badan seimbang. Jadual pelaksanaan biasa iaitu 30 minit sehari, lima kali seminggu akan membantu badan anda berfungsi secara normal

8. Minum banyak air. Buah pinggang anda akan memproses setiap cecair yang masuk ke dalam badan anda. Air sangat mudah pada buah pinggang anda dan juga boleh membantu membersihkan kotoran daripada sistem anda.

Info tambahan: Ini info yang tersebar meluas dalam internet tentang cara mencuci buah pinggang cara mudah dan murah. Tak pasti keberkesanannya tapi tak salah mencuba kan?
Cuci Buah Pinggang Dengan Hanya RM 1.00
Selama bertahun-tahun kita mengunakan buah pinggang dalam proses biologi badan, kandungan garam dan racun yang kita tidak tahu bertapa banyak jumlahnya, dan kita tidak pernah mencucinya kecuali bagi yang bermasalah sahaja. Tapi tahukah anda dengan hanya RM1.00, anda mampu mencuci buah pinggang yang banyak berjasa pada kita ini. Caranya mudah sahaja:
1. Beli seikat daun SUP
2. Cuci bersih-bersih
3. Potong kecil-kecil
4. Masukkan ke dalam periuk
5. Masukkan air bersih
6. Didihkan untuk sepuluh minit sahaja
7. Sejukkan
8. Tapis
9. Masukkan ke dalam botol yang sesuai dan,
10. Simpan dalam peti sejuk.
Amalkan meminumnya segelas sehari , insya Allah anda akan rasa perubahannya , segala kandungan garam dan racun akan dikumuhkan melalui air kencing. Daun SUP telah diketahui sebagai satu kaedah rawatan pembersihan yang terbaik untuk buah pinggang kita dan ia adalah semula jadi!
Selamat mencuba.
Spread the info
Continue Reading

Buah Pinggang

Cara Kenali Buah Pinggang Tidak Berfungsi

Label: buah pinggang tidak berfungsi, buah pinggang gagal berfungsi, kegagalan buah pinggang

Spread the info
Photo: Shutterstock

Bagaimana saya tahu buah pinggang saya tidak berfungsi dengan baik?

Gejala penyakit buah pinggang boleh berbeza dari seorang ke seorang. Malah, ada orang yang mempunyai penyakit buah pinggang mungkin tidak berasa sakit, atau mereka tidak boleh sedar tentang perubahan yang berlaku. Selalunya, sesetengah orang mungkin mula berasa kurang sihat, sehingga fungsi buah pinggang mereka telah merosot dengan ketara. Itulah sebabnya penyakit buah pinggang kadang-kadang dipanggil penyakit "senyap".

Walaubagaimanapun, anda boleh melihat beberapa tanda seperti yang telah disenaraikan di bawah:

 

 • Kejang Otot

  Ini kadang-kadang boleh dialami oleh mereka yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik.

   

 • Gatal-gatal

  Bahan buangan di dalam darah boleh menyebabkan gatal-gatal yang teruk.

   

 • Rasa Tidak Sihat

  Oleh kerana terdapat bahan-bahan toksik yang berlebihan dalam darah, anda boleh berasa tidak sihat. Anda boleh merasa mengantuk, keliru dan loya.

   

 • Sesak Nafas

  Buah pinggang anda tidak boleh membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah, maka kandungan oksigen tidak mencukupi di dalam badan anda. Juga, jika cecair terkumpul di dalam paru-paru anda, anda akan berasa sesak nafas.

   

 • Perubahan Dalam Pengeluaran Air Kencing

  Anda mungkin perasan bahawa air kencing adalah berbuih, darah dalam air kencing, air kencing berlebihan atau kurang daripada biasa, atau kerap bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil.

   

 • Rasa yang Teruk di Dalam Mulut Anda

  Sisa yang membina di dalam badan anda boleh menyumbang kepada rasa yang teruk di dalam mulut anda, kehilangan selera makan dan loya.

   

 • Rasa Letih dan Kelihatan Pucat

  Buah pinggang anda tidak boleh membantu dalam pengeluaran sel-sel darah merah. Ini boleh menyebabkan anda sentiasa berasa letih dan kurang bertenaga.

   

 • Bengkak di Tangan, Kaki dan Kawasan di Sekitar Mata Anda

  Buah pinggang anda tidak mampu untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan, yang kemudiannya terperangkap dalam badan.

 

Spread the info
Continue Reading

Recent Posts

Title

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki 5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki
Kesihatan Lelaki2 years ago

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki

5 Penunjuk Aras Tahap Kesihatan Lelaki Hakikatnya penyakit tidak mengenal usia, bangsa, agama mahu pun jantina. Apa yang boleh dilakukan...

penyebab penyakit diabetes penyebab penyakit diabetes
Diabetes2 years ago

Secara Senyap 5 Kebiasaan Ini Boleh Jadi Penyebab Penyakit Diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis...

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia
Kesihatan Lelaki2 years ago

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk Mati pucuk juga dikenali sebagai ‘erectile dysfunction‘. Ia telah mengganggu lebih 50% pesakit yang...

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi
Batu Karang2 years ago

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi?

Batu karang terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan...

apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia
Batu Karang2 years ago

Apa Itu Penyakit Batu Karang

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal....

Image result for kolesterol Image result for kolesterol
Jantung2 years ago

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik

Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Ramai yang rasa tertekan untuk menurunkan kolesterol setelah mendapati hasil ujian di klinik. Mendengar perkataan kolesterol...

rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia
Ekzema2 years ago

Wajib Baca: Panduan Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

ekzema-orang-dewasa-malaysia ekzema-orang-dewasa-malaysia
Ekzema2 years ago

Ekzema Orang Dewasa Lagi Sukar

Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas
Kesihatan Umum2 years ago

TERKINI! Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan Penyakit Tangan,...

Image result for kencing tak lawas Image result for kencing tak lawas
Kencing Tak Lawas2 years ago

KENCING TAK LAWAS – Masalah Prostat?

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com