Connect with us

Diabetes

4 Cara Mengatasi DIABETES Anda setiap hari

Diabetes memang bukan penyakit yang boleh disembuhkan. Namun bukan bererti Anda jadi merasa putus asa. Jika Anda memiliki diabetes, bukan bererti Anda tidak boleh lagi tertawa bersama kawan-kawan atau keluarga. Anda masih boleh menonton filem di setiap hari minggu atau pergi ke suatu tempat yang menyenangkan tanpa rasa takut. Kuncinya hanya satu, Anda hanya perlu menjaga tingkat gula darah Anda. Apa yang boleh Anda lakukan setiap hari untuk mengatasi diabetes? Anda akan tahu di artikel ini mengenai cara mengatasi diabetes.

Spread the info
Cara Mengatasi DIABETES:
Photo: Shutterstock Diabetes

Bagaimana cara mengatasi DIABETES Anda setiap hari?

Diabetes memang bukan penyakit yang boleh disembuhkan. Namun bukan bererti Anda jadi merasa putus asa. Jika Anda memiliki diabetes, bukan bererti Anda tidak boleh lagi tertawa bersama kawan-kawan atau keluarga. Anda masih boleh menonton filem di setiap hari minggu atau pergi ke suatu tempat yang menyenangkan tanpa rasa takut. Kuncinya hanya satu, Anda hanya perlu menjaga tingkat gula darah Anda. Apa yang boleh Anda lakukan setiap hari untuk mengatasi diabetes? Anda akan tahu di artikel ini mengenai cara mengatasi diabetes.

Awalnya mungkin akan terasa sukar ketika doktor mengatakan bahwa Anda memiliki diabetes. Anda akan merasa pening oleh pengubatan dan perawatan yang harus Anda lakukan agar gula darah Anda tetap normal.

Rileks saja, Anda tidak sendirian, ada keluarga, teman dan juga doktor yang akan membantu Anda. Bawa satu atau dua anggota keluarga Anda ketika melakukan pemeriksaan secara berkala. Pastikan Anda memahami segala hal yang perlu Anda ketahui tentang perawatan yang boleh mengatasi diabetes Anda.

1.Cara Mengatasi DIABETES: Makan makanan sihat

Sebenarnya, makanan Anda hampir sama dengan semua orang yang tidak memiliki diabetes. Bezanya, makanan Anda lebih teratur dari mereka. Pola makan teratur yang sihat setiap harinya hampir sama dengan terapi nutrisi medik.

Makan makanan sihat ini dimaksudkan untuk selalu mengambil makanan bergizi, rendah lemak dan kalori sehingga boleh mengawal kadar gula darah Anda. Seperti apa makanan yang harus Anda makan sehari-hari untuk mengatasi diabetes?

 • Makanan yang dibuat dari biji-bijian utuh atau karbohidrat kompleks seperti nasi merah, kentang panggang, oatmeal, roti dan sereal dari biji-bijian.
 • Ganti gula Anda dengan pemanis rendah kalori dan mengandung kromium untuk meningkatkan fungsi insulin dalam tubuh, sehingga membantu diabetes dalam mengawal gula darah.
 • Daging tanpa lemak yang dikukus, direbus, dipanggang, dan dibakar.
 • Sayur-sayuran yang diproses dengan cara direbus, dikukus, dipanggang atau dimakan mentah. Sayuran yang baik dimakan untuk penderita diabetes di antaranya brokoli dan bayam.
 • Buah-buahan segar. Jika Anda ingin menjadikannya jus, sebaiknya jangan ditambah gula.
 • Kekacang termasuk kacang kedelai dalam bentuk tahu yang dikukus, dimasak untuk sup dan ditumis.
 • Popcorn tawar.
 • Produk olahan susu rendah lemak dan telur.
 • Ikan seperti tuna, salmon, sardin dan makarel.

Jadi apa keuntungan untuk diabetes mengikuti pola makan makanan sihat yang teratur ini?

Anda boleh menjaga berat badan, menjaga kadar gula darah tetap normal, dan mencegah penyakit jantung  pada pesakit diabetes, lebih-lebih lagi cara ini boleh mengatasi diabetes Anda.

Tips jika Anda menggunakan insulin

 • Suntikan insulin Anda.
 • Makanlah jumlah makanan yang sama setiap hari pada waktu yang hampir bersamaan.
 • Jangan melewatkan waktu makan, terutama jika Anda sudah menerima suntikan insulin. Jika Anda melewatkannya, kadar gula darah Anda akan turun.

Tips jika Anda tidak menggunakan insulin

 • Patuhi pola makan yang diberikan.
 • Jangan melewatkan waktu makan, terutama jika Anda mengambil obat hipoglikemik oral (OHO) diabetes. Jika Anda melewatkannya, kadar gula darah Anda akan turun.
 • Melewatkan waktu makanan boleh membuat Anda makan terlalu banyak pada jam berikutnya dan boleh menyebabkan kadar gula darah Anda turun.

2.Cara Mengatasi DIABETES: Senaman yang teratur

Mungkin Anda sudah terlalu sering mendengar dan bahkan merasa bosan jika sukan baik untuk kesihatan Anda.  Namun, Anda memang tidak boleh meremehkannya, manfaat sukan yang teratur untuk diabetes adalah membantu menjaga berat badan turun, insulin boleh lebih mudah menurunkan gula darah, membantu jantung dan paru-paru bekerja lebih baik dan memberi Anda lebih banyak tenaga. Cara sederhana ini bisa mengatasi diabetes Anda.

Tidak usah yang terlalu berat Anda boleh mulai berjalan, berenang, berbasikal dekat dengan rumah Anda, mengikuti kelas tari, rajin membersihkan rumah atau mulai hobi berkebun adalah idea yang bagus supaya Anda tetap aktif bergerak.

Cubalah bersukan minimum tiga kali seminggu selama sekitar 30 sampai 45 minit. Jika Anda adalah jenis orang yang jarang bersukan cubalah 5 sampai 10 minit pada awalnya, dari sini nanti Anda boleh meningkatkan waktunya.

Jika kadar gula darah Anda kurang dari 100-120, makanlah epal atau segelas susu sebelum Anda bersukan. Saat Anda sedang bersukan, bawalah makanan ringan agar gula darah Anda tidak turun.

Tips jika Anda menggunakan insulin

 • Bersukan setelah makan, bukan sebelum makan.
 • Uji gula darah Anda sebelum, selama, dan sesudah bersukan. Jangan bersuka bila kadar gula darah Anda rendah, kurang dari 70.
 • Hindari bersukan sebelum tidur kerana boleh menyebabkan gula darah Anda turun di malam hari.

Tips jika Anda tidak menggunakan insulin

 • Temui doktor Anda, jika Anda berniat untuk ikut kelas fitness atau program latihan sukan.
 • Uji gula darah Anda sebelum dan sesudah bersuka jika Anda mengambil ubat diabetes. Pastikan Anda gula darah tidak lebih rendah dari 70.

3.Cara Mengatasi DIABETES: Uji gula darah Anda setiap hari

Pemantauan kadar gula darah secara rutin adalah cara utama untuk mengatasi diabetes dan menjaga kadar gula darah Anda tetap normal. Pemeriksaan ini akan memberitahu Anda kadar glukosa darah Anda secara real time atau saat itu juga. Sebaiknya Anda memang memiliki alat untuk memeriksa kadar gula darah di rumah.

Anda bisa menggunakan alat ujian gula darah yang disebut glukometer. Berikut petunjuk cara pemakaiannya:

 1. Setelah mencuci tangan, masukkan test strip ke alat ukur gula darah.
 2. Tusuk hujung jari dengan jarum yang disediakan agar mengeluarkan darah.
 3. Ramas atau picit jari sampai keluar darah (ukuran sampel darah yang diperlukan berbeza-beza bergantung kepada alat ukurnya).
 4. Pegang dan tahan hujung test strip sampai darah menetes pada test strip, dan tunggu hasilnya.
 5. Kadar glukosa darah akan muncul di layar alat ukur.

Tingkat gula darah pada tubuh mengalami perubahan, terutama sebelum dan setelah makan. Tingkat gula darah normal sebelum makan 70-130 mg/dL, sedangkan setelah delapan jam puasa seharusnya kurang dari 100 mg/dL. Kemudian, tingkat gula darah dua jam setelah makan seharusnya kurang dari 180 mg/dL dan menjelang tidur berkisar 100-140 mg/dL.

Jumlah kadar gula darah dapat menggambarkan keadaan kesihatan Anda. Kadar gula darah tinggi dianggap sebagai pertanda bahwa keadaan tubuh Anda sedang tidak sehat. Catat kadar gula darah setiap kali Anda memeriksa kadar gula darah.

4.Cara Mengatasi DIABETES: Pastikan Anda selalu minum ubat atau suntik insulin

Walaupun diabetes tidak boleh disembuhkan, pengesanan sejak awal lagi memungkinkan kadar gula darah penderita diabetes boleh dikendalikan. Tujuan pengubatan diabetes adalah untuk mengatasi diabetes, memertahankan keseimbangan kadar gula darah dan meminimalisasi risiko komplikasi.

Ubat-ubatan yang tepat untuk mengatasi Diabetes Jenis 2

Keseimbangan kadar gula darah pada diabetes terkadang tidak boleh dikawal dengan baik hanya melalui penerapan pola makan sihat dan senaman teratur. Anda juga mungkin memerlukan ubat-ubatan untuk menanganinya.

Ada beberapa jenis ubat (biasanya dalam bentuk tablet) yang dapat digunakan untuk diabetes jenis 2 (ubat hipoglikemik oral). Anda juga mungkin diberikan kombinasi dari dua jenis ubat atau lebih untuk mengendalikan kadar gula darah Anda. Ubat yang biasa diberikan adalah metformin, sulfonilurea, pioglitazone, gliptin, agonis, acarbose, nateglinide dan repaglinide

Terapi insulin sebagai pendamping ubat-ubatan lain

Ubat-ubatan dalam bentuk tablet mungkin akan kurang efektif untuk mengubati diabetes, sehingga Anda memerlukan terapi insulin. Berdasarkan dos dan cara pemakaiannya, terapi ini dapat diberikan untuk menggantikan atau diberikan bersamaan dengan ubat-ubatan.

Spread the info
Continue Reading

Diabetes

Secara Senyap 5 Kebiasaan Ini Boleh Jadi Penyebab Penyakit Diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis adalah suatu penyakit yang cukup rumit. Penyebabnya boleh berpunca dari banyak perkara bukan cuma pengambilan gula semata-mata.

Spread the info
penyebab penyakit diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis adalah suatu penyakit yang cukup rumit. Penyebabnya boleh berpunca dari banyak perkara bukan cuma pengambilan gula semata-mata. Ya, ternyata ada banyak kebiasan sehari-hari yang mungkin tanpa anda sedari menjadi penyebab penyakit diabetes anda. Apa saja yang secara diam-diam boleh menjadi penyebab penyakit diabetes? Ketahui jawapannya di bawah ini.

Berbagai hal yang tak terfikir yang boleh jadi penyebab penyakit diabetes

1. Terlalu banyak makan garam

penyebab penyakit diabetes

Makan garam berlebihan boleh membuat Anda berisiko mengalami obesiti dan hipertensi. Jika Anda sudah mengidap hipertensi, maka risiko Anda mengalami diabetes adalah sangat tinggi.

Selain itu garam juga kuat mempengaruhi pada resistensi insulin. Resistensi insulin adalah keadaani saat sel-sel tubuh tidak memberi respon insulin dengan tepat. Akibatnya tubuh tidak boleh banyak menyerap gula yang ada di dalam darah. Kemudian kadar gula dalam darah akan semakin meningkat hingga menyebabkan diabetes.

Mengikut Prevention fakta menunjukkan setiap 1.000 mg tambahan natrium pada garam yang diambil melebihi tahap dibenarkan, maka risiko diabetes meningkat sehingga 43%.

Oleh kerana itu, usahakanlah untuk mengambil garam secukupnya setiap hari. Jangan mengambil lebih dari 5 gram atau satu sendok teh garam setiap hari.

2. Menggunakan ubat kumur oral

penyebab penyakit diabetes

Sebuah penelitian di University of Alabama menunjukkan fakta bahwa orang yang berkumur dua kali sehari memiliki kemungkinan untuk terkena diabetes type 2 dalam tiga tahun dibandingkan dengan yang tidak.

Meskipun penelitian lebih lanjut diperlukan untuk memahami kaitannya, peneliti menyebutkan bahwa ubat kumur bekerja dengan menghilangkan bakteria dari mulut, baik yang jahat maupun yang baik. Masalahnya beberapa bakteria yang memiliki tugas dalam mengendalikan gula darah turut terhapus. Jadi membunuhnya dengan ubat kumur akan membuat kadar gula darah Anda sukar dikendalikan.

Akan tetapi ubat kumur dapat membantu Anda menjaga kesihatan gigi dan mulut secara keseluruhan. Oleh karena itu sebaiknya berjumpa dengan doktor gigi Anda langkah terbaik apa yang perlu dilakukan jika Anda tetap memerlukankan ubat kumur.

3. Pengambilan ubat Statin

penyebab penyakit diabetes

Seorang pakar endokrin dari Banner University Medical Center di Amerika Serikat (AS), dr. Sathya Jyothinagaram, menyatakan bahwa hasil analisis dari 13 penelitian menyatakan bahwa penggunaan statin sebagai ubat penurun kolesterol dapat meningkatkan risiko seseorang terkena diabetes sebanyak 36 persen.  Namun, kaitannya masih belum jelas dan diperlukan penelitian lebih lanjut.

Alternatif lain yang boleh dilakukan untuk mengendalikan kadar kolesterol yakni dengan cara menjaga pola pemakanan dan rutin bersukan. Hindari makan makanan berlemak tinggi yang dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat Anda.

4. Menghabiskan banyak waktu sendirian

penyebab penyakit diabetes

Seseorang yang menghabiskan hampir seluruh masanya tanpa bersosialisasi ternyata memiliki risiko terkena diabetes. Perkara ini telah dibuktikan oleh BMC Public Health yang menemukan fakta bahawa wanita berusia 40 sampai 75 tahun yang tidak turut serta dalam kegiatan sosial 112% lebih mungkin mengidap diabetes dibandingkan dengan orang yang aktif berkegiatan sosial.

Ini kerana orang-orang yang cenderung mengasingkan diri lebih mudah terhadap depresi. Depresi sendiri adalah salah satu faktor risiko diabetes. Untuk itu mula daripada sekarang jalinkan hubungan yang baik dengan teman dan keluarga atau bergabunglah dengan komuniti yang Anda sukai.

5. Pola makan Gluten free

penyebab penyakit diabetes

Penyebab penyakit diabetes lain yang mungkin tak disangka-sangka adalah menghindari gluten tanpa alasan doktor yang jelas, misalnya karena mengikuti trend. Gluten adalah sejenis protein yang biasanya terdapat pada gandum, oat, dan makanan bertepung seperti roti.

Bagi sejumlah orang gluten boleh menimbulkan reaksi negatif di tubuh. Keadaani ini bianya dialami oleh orang dengan penyakit Celiac. Penelitian yang dilakukan American Heart Association yang meneliti 200.000 orang dewasa menemukan fakta bahwa orang yang secara teratur mengambili gluten 13% lebih bebas dari risiko diabetes dibandingkan dengan mereka yang sengaja menghindarinya.

Deborah Malkoff, MS, RDN, seorang ahli pemakanan dari New York University Langone Medical Center di AS mengatakan bahwa hal ini disebabkan karena orang-orang yang menghindari gluten cenderung untuk kurang memakan biji-bijian yang kaya serat. Padahal serat dapat meningkatkan sensitiviti insulin, mengurangi peradangan dan menurunkan tekanan darah serta kolesterol.

 

Baca Juga:

 

Spread the info
Continue Reading

Diabetes

Kenali Penyakit Diabetes

Label: Kenali Penyakit Diabetes, punca Penyakit Diabetes, cegah Penyakit Diabetes, rawat Penyakit Diabetes

Spread the info
Photo: Shutterstock
Diabetes mellitus adalah penyakit yang disebabkan oleh kadar gula darah tinggi.

Diabetes juga dapat dianggap sebagai penyakit yang disebabkan oleh kelainan reaksi kimia dalam hal penggunaan yang tepat dari karbohidrat, lemak, dan protein dari makanan karena kekurangan pengeluaran atau kekurangan insulin.

Insulin adalah hormon yang diproduksi oleh pankreas untuk mengatur jumlah gula dalam darah. Gula darah tinggi adalah jika kadar gula darah pada saat puasa lebih dari 126 mg / dl dan pada saat tidak cepat lebih dari 200 mg / dl.

Kadar gula darah biasanya kurang dari 120-140 mg / dl pada 2 jam setelah makan atau minum cairan yang mengandung gula atau karbohidrat lainnya. Kadar gula darah normal cenderung meningkat sedikit tapi semakin lama setelah berusia 50 tahun, terutama pada orang yang tidak aktif secara fisik.

Ada beberapa faktor penyebab penyakit diabetes melitus pada umumnya :

1. Faktor Genetik
Penyebab diabetes yang bisa terjadi salah satu nya yaitu dikarenakan oleh ada nya faktor genetik. Karena memiliki keluarga yang juga menderita penyakit diabetes maka dari memiliki kemungkinan besar untuk menderita penyakit diabetes. Oleh sebab itu jika memiliki riwayat penyakit diabetes maka ada kemungkinan juga untuk menderita penyakit diabetes jika tidak menjaga kesehatan dan juga kadar gula darah.

2. Faktor Berat badan (Obesiti)
Berat badan memang bisa mempengaruhi kesehatan, karena berat badan pun bisa menjadi suatu penyakit, dan penyakit diabetes pun bisa terjadi dikarenakan oleh berat badan. Memiliki berat badan yang besar atau pun berlebihan memiliki kemungkinan untuk menderita penyakit diabetes salah satu nya.oleh sebab itu penyebab diabetes bisa di sebabkan oleh berat badan.

3. Faktor Makanan
Penyebab diabetes pun bisa terjadi dari makanan yang di konsumsi, jika sering mengkonsumsi makan makanan yang tidak sehat seperti hal nya makanan yang mengandung lemak tinggi atau pun memiliki kadar manis dari gula yang banyak maka bisa menjadi penyebab diabetes. Oleh sebab itu jaga asupan makanan yang baik agar tidak mengalami naik nya kadar gula darah.

4. Faktor Merokok
Rokok merupakan sumber penyakit, dan rokok pun bisa menjadi penyebab diabetes juga oleh sebab itu mengapa penggunaan rokok itu di larang dan tidak baik untuk di gunakan.

Gejala Penyakit Diabetes Melitus Pada Umumnya :

- Haus yang berlebihan (polidipsia)
- Sering buang air kecil dengan volume banyak
- Rasakan kelaparan yang luar biasa (polifagi)
- Sering merasa kelelahan karena kehabisan energi
- Beberapa penderita diabetes ada menunujukkan gejala infeksi pada kulit
- Gangguan penglihatan atau penglihatan menjadi kabur (rabun dekat ayam)
- Berat badan menurun
- Hyperglaisimia yaitu peningkatan kadar gula darah yang abnormal

Cara Mencegah Penyakit Diabetes Melitus

Jika telah mengetahui penyebab diabetes maka akan sangat mudah untuk mencegah nya, dengan menjauhi penyebab diabetes maka akan mencegah penyakit diabetes.

Mengubah pola hidup yang lebih baik maka bisa membantu untuk mencegah penyakit diabetes dan akan mencegah kadar gula darah untuk naik.

Jika menjaga kadar gula darah tetap stabil maka bisa membantu untuk mencegah penyakit diabetes. Cara menjaga kada gula darah tetap normal yaitu dengan menjaga asupan makanan.

Makanan manis dan makanan memiliki kadar lemak yang tinggi sebaik nya tidak di konsumsi karena bisa meningkatkan kadar gula darah di dalam tubuh.

Itulah dari beberapa penjelasan mengenai penyebab dari penyakit diabetes melitus yang dapat kami sampaikan. Semoga bermanfaat.

Spread the info
Continue Reading

Diabetes

Apakah itu diabetes?

Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.
Label: diabetes, diabetes mellitus, kencing manis, info kencing manis, punca kencing manis, gejala diabetes, tanda diabetes

Spread the info
diabetes kencing manis malaysia
Photo: Diabetes / Kencing Manis

DIABETES [ Kencing Manis ]

Diabetes adalah salah satu penyakit kronik di mana ianya merupakan masalah yang besar di kebanyakan negara-negara di dunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 2011 di mana di anggarkan lebih dari 3 juta rakyat Malaysia menghidapi diabetes.

Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.

Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.

Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.

Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Dua jenis diabetes

Terdapat dua jenis diabetes utama:

 • Jenis 1 – “Diabetes atau Insulin Dependent Diabetes Mellitus” (bergantung pada Insulin)
  • Biasanya berlaku pada kanak-kanak dan remaja
  • Biasanya tidak dapat menghasilkan insulin
 • Jenis 2 – “Diabetes atau Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus” (tidak bergantung pada insulin)
  • Jenis paling biasa ditemui dan lebih daripada 90% penghidap diabetes adalah penghidap jenis ini.
  • Selalunya pada orang yang berumur dan berat badan berlebihan.

Bagaimanapun, terdapat satu lagi jenis kumpulan individu yang berada di sempadan tahap gula yang tinggi, yang dikenali sebagai Impaired Glucose Tolerance atau kumpulan IGT.

 

Apakah tanda-tanda amaran diabetes?

Penyakit diabetes sering berlaku secara senyap, terutamanya pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, gejala yang biasa dialami ialah:

 • Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
 • Letih
 • Berat badan menurun
 • Penglihatan kabur
 • Otot lemah
 • Gatal

Lain-lain gejala termasuk:

 • Pengidap penyakit kulit yang berpanjangan
 • Luka yang lambat sembuh
 • Kencing yang kerap
 • Gatal pada bahagian kemaluan
 • Rasa kebas

Jangan bergantung kepada gejala untuk mengetahui anda adalah penghidap diabetes. Jalankan ujian di klinik kesihatan berdekatan.

Siapakah yang mempunyai risiko tinggi untuk mendapat diabetes?

Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapi diabetes. Walau bagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:

 • Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko anda untuk menghidapi diabetes
 • Berat badan berlebihan atau obesiti.Semakin berat badan anda bertambah, semakin tinggi risiko anda menghidap diabetes.
 • Impaired glucose tolerance (IGT).
 • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
 • Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
 • Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih ).
 • Tekanan darah tinggi
 • Tidak aktif -gaya hidup sedentari
 • Faktor pemakanan -Pengambilan makanan berlemak tinggi dan kurang pengambilan makanan berserat
 • Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi .

Jika anda fikir anda mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi diabetes, hubungi klinik kesihatan berdekatan.

 

Komplikasi diabetes

Diabetes adalah masalah kronik dan boleh mengganggu banyak organ bergantung kepada kawalan gula dalam darah. Tanpa pengurusan yang betul ianya boleh mendatangkan berbagai komplikasi seperti penyakit kardiovaskular, kegagalan buah pinggang, buta dan kerosakan saraf.

Keadaan kecemasan:

 • Hipoglisemia ialah apabila tahap gula dalam darah adalah rendah. Anda akan mengalami sakit kepala, rasa pening, pusing, ketar tangan dan berpeluh. Anda boleh pengsan atau di serang sawan jika kandungan gula anda adalah terlalu rendah
 • Diabetes Ketoacidosis adalah keadaan serius apabila tahap gula terlalu tinggi. (Ini biasanya bermaksud anda benar-benar kekurangan insulin). Ia juga boleh di hasilkan oleh tekanan, jangkitan kuman, kecederaan, penggunaan ubatan atau kemasukan wad bagi angin ahmar atau sakit jantung. Anda akan mengalami mengantuk dan tidak sedar diri.
 • Hiperglisemia adalah apabila tahap gula dalam darah tinggi. Anda akan mengalami mengantuk dan tidak sedar diri

Kandungan gula dalam darah tinggi yang berpanjangan ( Kronik)

 • Ini menyebabkan kerosakan jangka panjang:
  • Mata
   • Katarak, pendarahan dalam mata dan menyebabkan buta
  • Saraf
   • Kebas atau kehilangan deria rasa pada tangan dan kaki dimana pesakit boleh mendapat kecederaan tanpa disedari. Ini boleh menyebabkan luka pada kaki dan gangrene. Sekiranya melarat, mungkin perlu menjalankan pembedahan amputasi untuk mengelakkan jangkitan daripada merebak ke seluruh badan.
  • Otak
   • Angin ahmar
  • Buah pinggang
   • Kegagalan buah pinggang
  • Jantung
   • Sakit jantung

Berita baik adalah jika anda dapat mengawal diabetes dengan baik, ini akan membantu mengelakkan atau melambatkan komplikasi

 

Apakah yang sepatutnya saya lakukan untuk mengelakkan dari mendapat diabetes?

Kawalan diabetes yang baik adalah anda boleh mengawal tahap gula dalam darah menghampiri tahap normal. Ini boleh di capai dengan kaedah berikut:

 • Mengawal pengambilan makanan
  • Mengambil makanan seimbang kerana pengambilan makanan berlebihan akan meninggikan tahap gula dalam darah
 • Melakukan senaman fizikal
  • Senaman dapat mengurangkan kandungan gula dalam darah dan membantu insulin bekerja dengan lebih berkesan. Senaman juga dapat membantu anda mengurangkan berat badan.
 • Ubatan
  • Jika anda pengidap diabetes jenis 1, anda memerlukan suntikan insulin
  • Jika anda pengidap diabetes jenis 2, anda mungkin hanya memerlukan pengambilan ubat hipoglisemia untuk menurunkan tahap gula dalam darah dan sesetengah mungkin memerlukan suntikan insulin.

Walaupun anda menghidap diabetes, anda masih boleh menjalani kehidupan normal dan aktif.

Anda boleh menjaga diri anda sendiri

 • Penjagaan secara umum:
  • Penjagaan kulit
   • Mandi setiap hari
   • Keringkan semua bahagian badan dengan sempurna
   • Merawat luka dan calar dengan segera
   • Berjumpa doktor jika luka tidak sembuh selepas 2 – 3 hari.
  • Penjagaan kaki
   • Basuh kaki setiap hari
   • Keringkan semua bahagian kaki dengan sempurna terutama antara celah-celah jari kaki
   • Periksa kaki anda setiap hari untuk luka, calar, melecur atau apa-apa perubahan warna kulit.
   • Potong kuku jari kaki secara lurus
   • Tukar stokin anda setiap hari
   • Jangan berjalan tanpa kasut di luar rumah
   • Selalu pakai kasut yang lembut dan sesuai diguna luar rumah.
 • Mengawasi diri sendiri
  • Anda digalakkan untuk melakukan pengawasan glukosa dalam darah. sendiri. Kerap memeriksa tahap glukosa dalam darah boleh memberitahu keberkesanan cara anda mengawal diabetes
   alt
 • Penjagaan gigi
 • Kerap menjalani pemeriksaan mata
 • Mengelakkan minuman keras
 • Berhenti merokok

 

Apakah yang patut saya lakukan untuk mengelakkan dari mendapat penyakit diabetes?

Diabetes boleh dicegah dengan mengamalkan gaya hidup sihat:

 • Makan makanan berkhasiat dan kalori terkawal dapat membantu mengawal tahap gula dalam darah, mengekalkan berat badan, mengawal paras kolesterol, mengurangkan tekanan darah tinggi dan mencegah penyakit jantung.
 • Senaman dapat memperbaiki kecergasan, membakar kalori dan oleh itu dapat mengurangkan lemak dalam badan dan mengawal berat badan anda. Senaman merendahkan kadar gula dalam darah dan membantu tubuh anda untuk menggunakan gula dalam darah dengan baik.
 • Kajian menunjukkan obesiti mempunyai hubungkait dengan diabetes. Kekalkan berat badan yang unggul

Kumpulan sokongan

 • Persatuan Diabetes Malaysia (PDM)
 • National Diabetes Institute (NADI)
 • National Kidney Foundation (NKF)
 • EMKAY (Yayasan EMKAY)
Spread the info
Continue Reading

Recent Posts

Title

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki 5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki
Kesihatan Lelaki2 years ago

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki

5 Penunjuk Aras Tahap Kesihatan Lelaki Hakikatnya penyakit tidak mengenal usia, bangsa, agama mahu pun jantina. Apa yang boleh dilakukan...

penyebab penyakit diabetes penyebab penyakit diabetes
Diabetes2 years ago

Secara Senyap 5 Kebiasaan Ini Boleh Jadi Penyebab Penyakit Diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis...

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia
Kesihatan Lelaki2 years ago

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk Mati pucuk juga dikenali sebagai ‘erectile dysfunction‘. Ia telah mengganggu lebih 50% pesakit yang...

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi
Batu Karang2 years ago

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi?

Batu karang terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan...

apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia
Batu Karang2 years ago

Apa Itu Penyakit Batu Karang

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal....

Image result for kolesterol Image result for kolesterol
Jantung2 years ago

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik

Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Ramai yang rasa tertekan untuk menurunkan kolesterol setelah mendapati hasil ujian di klinik. Mendengar perkataan kolesterol...

rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia
Ekzema2 years ago

Wajib Baca: Panduan Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

ekzema-orang-dewasa-malaysia ekzema-orang-dewasa-malaysia
Ekzema2 years ago

Ekzema Orang Dewasa Lagi Sukar

Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas
Kesihatan Umum2 years ago

TERKINI! Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan Penyakit Tangan,...

Image result for kencing tak lawas Image result for kencing tak lawas
Kencing Tak Lawas2 years ago

KENCING TAK LAWAS – Masalah Prostat?

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com