Connect with us

Kesihatan Umum

KETUM : Apa Yang Bahayanya?

Label: bahaya ketum, kesan buruk ketum, ketum perosak masyarakat, ketagih ketum,

Spread the info
Photo: Shutterstock

Bahaya Ketum

Daun ketum ataupun di dalam bahasa Inggeris disebut Kratom banyak ditemui di berberapa kawasan Asia Tenggara khususnya di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Papua New Guinea.

Pokok ketum atau pokok biak atau nama saintifiknya Mitragyna speciosa adalah sejenis tumbuhan daripada famili Rubiaceae yang banyak terdapat di negeri-negeri sebelah utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Ia hidup subur di kawasan bertanah lembap yang mempunyai kandungan humus yang tinggi. Kebanyakannya ditemui tumbuh secara liar di kawasan-kawasan hutan dan persekitaran kampung.

Batang pokok ketum berkayu keras dan bercabang. Ketinggian pokok ketum boleh mencapai sehingga 25 meter dan garis pusat batang pokok boleh mencapai sehingga 1 meter. Bahagian yang digunakan daripada pokok ketum adalah daunnya.

 

Antara jenis Mitragyna speciosa (ketum) mengikut warna daun

Di negara kita walaupun ketum digunakan dalam rawatan tradisional, ia hanya digunakan berdasarkan maklumat tradisi dan sehingga kini tiada kajian klinikal dilakukan yang membuktikan keberkesanannya. Antara salahtanggapan tentang ketum adalah mengatakan bahawa ia selamat digunakan untuk tujuan kesihatan disebabkan oleh ia berasal daripada tumbuhan semulajadi. Sebenarnya bukan semua yang berasal daripada tumbuhan semulajadi itu selamat digunakan. Ganja juga berasal daripada tumbuhan semulajadi namun ia juga dikategorikan di bawah dadah merbahaya dan terdapat pelbagai kesan negatif terhadap kesihatan. Terdapat bukti menyatakan bahawa penggunaan ketum mempunyai kesan yang sama seperti berberapa dadah terlarang yang lain termasuk heroin dan morfin yang berada di alam kategori opioids. Justeru itu ia sebenarnya boleh menyebabkan kesan sampingan sekiranya digunakan di dalam jangkamasa yang kerap dan lama termasuk ketagihan, salah guna (abuse) dan seterusnya kematian. Ia kerap digunakan untuk mendapat kesan euphoria ataupun keseronokan yang melampau dalam jangka masa pendek.

Menurut laporan daripada petikan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 1 April 2018, bertajuk Ubah Persepsi Ketum, terdapat kajian yang sedang dijalankan di Malaysia untuk membuktikan bahawa ketum dapat menghilangkan ketagihan terhadap heroin, namun belum terdapat bukti klinikal untuk membuktikannya. Lebih merisaukan, ia hanya akan menambahkan bentuk ketagihan yang baru kepada pengguna heroin.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ada menyediakan program gantian Metadone bagi mereka yang mempunyai ketagihan terhadap heroin dan ia terbukti selamat dan berkesan melalui kajian klinikal yang terperinci dengan syarat ia digunakan atas nasihat dan pemantauan doktor yang bertauliah oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Oleh itu, disarankan kepada mereka yang mempunyai masalah ketagihan kepada heroin untuk tidak menggunakan ketum untuk mengatasi masalah ketagihan kepadanya, tetapi dapakatlah nasihat doktor.

 

Kesan buruk penggunaan ketum

Mengikut American Addiction Centers, terdapat kesan-kesan negatif penggunaan ketum dalam jangka masa panjang termasuk sawan, kerosakan hati, masalah kurang selera makan, penurunan berat badan yang berlebihan, masalah tidur dan withdrawal symptoms (kesan sampingan sekiranya berhenti penggunaan setelah penggunaan yang lama termasuk sakit badan, muntah, cirit-birit, perangai agresif dan masalah tidur). Namun kesan sampingan utama adalah ketagihan kepada ketum yang membawa kepada kerosakan fungsi otak dan akal. Ia juga mendatangkan masalah sosial yang lain termasuk keruntuhan akhlak dan moral yang seterusnya merosakkan institusi keluarga. Sebagaimana yang berlaku di Thailand, menerusi sebuah artikel yang diterbitkan oleh British Broadcasting Channel (BBC) bertarikh 13 June 2017, bahawa di penggunaan Ketum di Thailand sangat membimbangkan semenjak 2012 terutamanya di sekitar kawasan Pattani dimana 90% daripada keseluruhan kawasan perkampungan di situ didapati mempunyai penagih dadah dan kebanyakan daripada mereka adalah di kalangan remaja. Kebanyakan daripada mereka mempunyai ketagihan kepada pelbagai dadah selain ketum termasuk amphetamine, metamphetamine dan menghidu gam. Statistik di Pattani pada tahun 2016 menunjukkan terdapat 525 pasangan berkahwin memfail penceraian di mana 80% daripada mereka mengakui bahawa sebab untuk bercerai adalah disebabkan suami mempunyai masalah penagihan kepada dadah. Keruntuhan institusi kekeluargaan tentu sekali membawa kepada permasalahan sosial yang lain.

Justeru itu diharapkan kerajaan dapat menggariskan langkah-langkah sewajarnya untuk mengelakkan daripada pengunaan ketum yang berleluasa di kalangan masyarakat. Walaupun ketum digunakan dalam rawatan tradisional, ia hanya digunakan berdasarkan maklumat tradisi dan sehingga kini tiada kajian klinikal dilakukan yang membuktikan keberkesanannya.

Di samping itu, peranan NGO dan persatuan-persatuan perubatan juga penting untuk menerangkan kepada masyarakat fakta-fakta klinikal tentang pengunaan dadah termasuk ketum. Untuk merungkaikan berberapa permasalahan di sekitar isu ketagihan, Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik) mengambil inisiatif menganjurkan Konvensyen Fiqh Kesihatan Mental dan Psikologi 2018 (PSIKOFIQH 2018) dengan tema: KETAGIHAN DARI PERSPEKTIF ISLAM DAN PSIKOLOGI pada 28 April di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Pahang.

Antara isu menarik yang akan dikupas adalah, adakah ketagihan penyakit otak? apakah konsep memelihara aqal terpakai dalam isu terapi metadone dan apa pandangan islam berkenaan saranan menghalalkan ganja dan ketum atas nama perubatan. Diharapkan kepada mereka yang ingin mendapatkan informasi sekitar topik ketagihan termasuk ketum dapat menghadiri konvensyen seperti ini untuk mendapatkan maklumat.

copyright:http://www.imedik.org/

Dr Nor Ruzaini Bt Sulaiman
Ketua Unit Kawalan Ketagihan Dadah
Biro Penerangan & Penyelidikan I-Medik

—————————————————————————————

Bahan Kimia Dalam Ketum

Daun ketum mengandungi bahan aktif mitragynine iaitu sejenis alkaloid psikoaktif. Bahan ini dikawal dibawah Akta Racun 1952 dibawah peraturan kawalan psikotropik. Terdapat juga 24 bahan lain yang terkandung didalam ketum antaranya ajmalin, corynanthedine, mitaphylline, paynanthesine, speciophylin dan speciogynine.

 

Kesan Ketum

Kesan pengambilan mitragynine yang berlebihan:

 • Rasa khayal (euforia)
 • Rasa pening
 • Mengantuk
 • Muntah

Kesan buruk pengambilan ketum secara berterusan:

 • Mengakibatkan ketagihan
 • Bibir dan kulit jadi kehitaman seperti kesan lebam dan terbakar terutama di pipi
 • Kulit menjadi kering
 • Sembelit
 • Insomnia

 

Undang-Undang Yang Mengawal Ketum

Mitragynine iaitu bahan aktif dalam air daun ketum adalah bahan psikotropik yang dikawal di Malaysia. Mitragynine disenaraikan dalam Jadual Ketiga Racun (Bahan-Bahan Psikotropik), Akta Racun 1952.

Menurut Seksyen 30 Akta Racun 1952, adalah satu kesalahan bagi aktiviti pengimportan, pengeksportan, pengilangan, penjualan dan pemilikan bahan-bahan psikotropik yang tersebut.

 

Hukuman Kesalahan menggunakan Ketum

Jika disabitkan kesalahan, denda boleh dikenakan di bawah Seksyen 30(5) Akta Racun 1952, iaitu denda tidak melebihi RM 10,000 atau 4 tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

 

Rujukan

 1. Poisons Act 1952
 2. Poisons (Psychotropic Substances) Regulations 1989
Spread the info
Continue Reading

Batu Karang

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi?

Batu karang terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan kapur, magnesium yang akhirnya membentuk kristal. Sebagai contoh, ketidak sempurnaan ini boleh berlaku kepada orang lumpuh yang tidak berupaya melakukan apa-apa gerakan atau air kencing tidak mengalir dengan baik kerana saluran kencing yang terlalu sempit.

Spread the info
Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi
Photo: Batu Karang

BAGAIMANA BATU KARANG BOLEH TERJADI?

Batu karang akan terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini akan mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan seperti kapur dan magnesium yang akhirnya membentuk kristal. Sebagai contoh, ketidaksempurnaan ini boleh berlaku kepada orang yang lumpuh yang tidak berupaya melakukan apa-apa pergerakan atau air kencing tidak mampu mengalir dengan baik kerana saluran kencing yang terlalu sempit.

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi

Selain daripada itu individu yang terlalu banyak mengambil makanan mengandungi bahan kimia juga turut membantu membentuk batu karang. Antara bahan-bahan yang tinggi kandungan bahan kimianya ialah daripada jenis makanan laut. Kegagalan buah pinggang untuk berfungsi dengan baik menyebabkan berlakunya pemendapan dengan kadar yang lebih cepat. Tahap Metabolisme seseorang itu juga adalah salah satu faktor penyumbang terbentuknya batu karang ini. Pengeluaran asid urik yang terlalu banyak dalam tubuh seseorang menyebabkan terhasilnya zat-zat tertentu dan akhirnya terjadi penyakit gaot.

Seseorang yang pernah menghidap jangkitan kuman semasa kecil juga boleh menyebabkan ianya mendapat batu karang. Nanah yang terhasil daripada jangkitan kuman ini lama-kelamaan akan mengeras dan akhirnya membentuk nydus. Kuman-kuman ini pula akan menyerang pada bahagian-bahagian tertentu seperti buah pinggang dan ureter (saluran kencing).

Kebanyakan mereka yang tinggal di tepi pantai berisiko tinggi untuk mendapat penyakit batu karang kerana selain kesukaran untuk mendapat air bersih faktor makanan turut mempengaruhi. Pemakanan turut memainkan peranan dalam menentukan tahap kesihatan seseorang seperti kekurangan vitamin dan zat-zat penting yang diperlukan dalam tubuh badan seseorang. Jangkitan parasit atau cacing di dalam pundi kencing juga antara penyebab seseorang itu boleh mendapat penyakit batu karang.

Spread the info
Continue Reading

Batu Karang

Apa Itu Penyakit Batu Karang

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal. Kristal ini terbentuk hasil daripada zat-zat yang sepatutnya larut dan lama kelamaan ia akan bersifat Nydus (punat)

Spread the info
apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia

Apa Sebenarnya Penyakit Batu Karang

PENYAKIT BATU KARANG

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal. Kristal ini terbentuk hasil daripada zat-zat yang sepatutnya larut dan lama kelamaan ia akan bersifat Nydus (punat).

 

apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia

Nydus yang terbentuk ini jika tidak dapat dialirkan keluar ianya akan membesar dan bahan-bahan lain akan bertompok di atasnya yang menyebabkan seseorang itu menghidap penyakit batu karang. Pada asasnya batu karang terbentuk daripada zat kalsium yang bercampur dengan bahan-bahan lain yang akhirnya membentuk batu. Bagaimanapun, ia bergantung kepada zat-zat kalsium, magnesium, fostat dan lain-lain lagi. Perkadaran ( proportion ) setiap batu karang adalah berbeza-beza di mana sesetengahnya terdapat banyak magnesium, dengan kompisisi yang berbeza dan akhirnya membentuk batu karang. Selain itu sesetengah batu karang mengandungi banyak kalsium dan ia dapat dilihat melalui sinar X.

Namun bagi batu karang yang terhasil daripada asid urik ia mungkin tidak dapat dilihat. Hakikatnya, ramai tidak mengetahui bahawa kewujudan batu boleh terjadi dalam mana-mana bahagian tubuh manusia, namun kekerapan yang sering berlaku ialah pada ureter (saluran kencing ) dan saluran buah pinggang yang lebih dikenali sebagai batu karang.

Jika ia terletak dalam pundi hampedu, kita memanggilnya batu hempedu di mana kandungan kimianya mempunyai sedikit persamaan. Kewujudan penyakit ini telah dikenal pasti sejak berkurun yang lalu di mana ia ditemui pada zaman Mesir purba iaitu dalam jasad mumia.

Spread the info
Continue Reading

Jantung

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik

Image result for kolesterol

Cara Pantas Menurunkan Kolesterol

Ramai yang rasa tertekan untuk menurunkan kolesterol setelah mendapati hasil ujian di klinik. Mendengar perkataan kolesterol sahaja sudah pasti kebanyakan orang dengan segera menganggap bahawa kolesterol adalah keadaan yang membahayakan kesihatan tubuh. Andaian tidak sepenuhnya salah, tetapi ia juga tidak benar.

Sebenarnya, kolesterol akan memberi faedah positif bagi tubuh kita jika tahapnya sesuai. Kolesterol baru membahayakan jika tahapnya dalam badan kita berlebihan. Ingin mengetahui lebih banyak maklumat tentang kolesterol bersama dengan pelbagai cara untuk menurunkan kolesterol? Lihat artikel di bawah ini.

Image result for kolesterol

Apa itu Kolesterol?

Kolesterol pada dasarnya adalah bahan lemak yang dipanggil lipid yang dihasilkan oleh hati. Sebenarnya, kolesterol tidak berbahaya dan ia akan memberi manfaat kepada badan kita sekiranya tahap tidak berlebihan.

Kolesterol akan sangat bermanfaat untuk membantu proses pembentukan hormon dan Vitamin D. Malah, kolesterol juga akan membantu proses penyerapan nutrien makanan dalam badan kita. Jadi kolesterol akan membahayakan kesihatan apabila tahap dalam badan kita berlebihan.

Kolesterol akan mengalir di sepanjang saluran darah kita yang disalut dengan protein. Kerana ia dibungkus dalam protein, gabungan kolesterol dan protein lazimnya dipanggil lipoprotein. Secara umum terdapat 2 jenis lipoprotein dalam aliran darah kita iaitu lipoprotein berkepekatan rendah (LDL) dan juga lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL)

 

Apakah LDL dan HDL?

Apabila kita bercakap tentang kolesterol sangat penting untuk mengetahui apakah LDL dan HDL. Pada dasarnya tahap 2 jenis lipoprotein adalah apa yang menentukan sama ada kolesterol akan memberi impak buruk kepada tubuh kita atau tidak. Inilah penjelasannya.

LDL

Biasanya LDL juga dikenali sebagai kolesterol jahat. Mengapa? Ini kerana jenis ini lipoprotein akan membawa kolesterol ke arteri saluran darah kita.

Iini akan menjadikan kolesterol berkumpul di dalam dinding saluran darah sehingga akhirnya membentuk plak. Akibatnya kadar aliran darah menjadi tersekat dan munculnya pelbagai penyakit berbahaya di dalam badan kita.

HDL

Berbeza dengan LDL, HDL biasa dipanggil kolesterol baik. Ini kerana jenis lipoprotein ini akan membawa kolesterol kembali dari arteri salur darah ke hati. Kolesterol ini akan dikeluarkan dari tubuh kita dengan hati.

 

Penyakit Jika Kolesterol Berlebihan

Dari penjelasan di atas  maka sudah tentu anda sudah tahu bahawa kolesterol tidak selamanya mempunyai kesan buruk pada tubuh kita. Apa yang membuat kolesterol berbahaya adalah apabila tahap LDL atau kolesterol jahat dalam badan kita berlebihan. Apabila itu terjadi maka berikut adalah beberapa penyakit yang mungkin berlaku kepada kami:

Penyakit Jantung Koronari

Penyakit ini boleh berlaku disebabkan pembentukan kolesterol dalam saluran darah kita. Kolesterol yang terumpul ini akan menyebabkan plak yang pasti menghalang peredaran aliran darah ke hati kita. Jika peredaran darah ke jantung terhalang maka jantung tidak dapat berfungsi dengan baik dan ini adalah punca serangan jantung.

Strok

Seperti yang kita ketahui otak kita memerlukan bekalan nutrien dan oksigen yang mencukupi dari darah untuk berfungsi sepenuhnya. Apabila peredaran aliran darah ke otak terhalang kerana plak yang membentuk saluran darah, maka otaknya akan kekurangan bekalan oksigen dan nutrien. Sekiranya begitu secara perlahan sel-sel yang ada di dalam otak akan mati dan menyebabkan angin ahmar bahkan kematian.

Angina

Angina atau juga sering dipanggil angin duduk biasanya dicirikan oleh kesakitan di dada. Nah, sakit dada disebabkan kerana otot jantung kekurangan bekalan oksigen dari darah. Seperti yang kita tahu, kolesterol yang terkumpul di dalam saluran darah akan menyebabkan plak yang akan menghalang peredaran darah ke otot jantung. Malah orang dengan angina biasanya akan mengalami sakit di belakang, lengan, dan juga rahang.

 

Faktor Penyebab Meningkatnya Tahap Kolesterol

Sebaik sahaja anda mengetahui pelbagai penyakit berbahaya yang boleh disebabkan oleh kadar kolesterol terlalu tinggi maka sudah tentu anda tidak mahu meningkatkan tahap kolesterol anda kan?

Untuk supaya tahap kolesterol anda tidak meningkat maka sudah tentu anda mesti tahu dahulu faktor-faktor yang menyebabkan peningkatan tahap kolesterol dalam tubuh. Berikut adalah faktor-faktornya.

Gaya Hidup Tidak Sihat

Tidak dapat dinafikan lagi jika gaya hidup yang tidak sihat merupakan faktor utama mengapa tahap kolesterol dalam tubuh boleh meningkat secara drastik. Tabiat seperti merokok , malas bersenaman dan minum alkohol telah menunjukkan HDL yang lebih rendah dan sebenarnya akan meningkatkan tahap LDL dalam darah.

Di samping itu rokok dan minuman beralkohol juga akan merosakkan dinding saluran darah dan mempercepat proses pembentukan plak di dalam saluran darah. Sekiranya begitu peredaran darah ke organ penting seperti jantung dan otak akan terjejas.

Makan Makanan Lemak Tinggi

Sekiranya anda peminat makanan yang mempunyai kandungan lemak tepu yang tinggi seperti daging merah anda harus mengurangkan penggunaannya sekarang. Lemak tepu adalah punca utama kolesterol jahat atau LDL dalam badan. Sekiranya tahap LDL semakin banyak maka saluran darah akan diisi oleh plak dan peredaran darah akan terganggu.

Mempunyai Sejarah Diabetes

Orang yang mempunyai sejarah diabetes biasanya akan mempunyai tahap kolesterol tinggi secara automatik. Malah orang yang mempunyai diabetes mempunyai peluang serangan jantung dan juga stroke 5 kali lebih tinggi daripada orang biasa.

Apabila seseorang menghidap kencing manis tahap glukosa di dalam badan menjadi tidak terkawal. Tahap glukosa yang berlebihan ini akan mencetuskan pembentukan plak di dalam saluran darah yang pasti menghalang peredaran darah ke jantung dan juga ke otak.

Obesiti

Orang yang mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti akan sangat berisiko untuk mempunyai paras kolesterol tinggi dalam badan. Ini kerana orang yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung mempunyai tahap LDL yang sangat tinggi sementara tahap HDLnya sangat rendah.

Seperti yang sudah kita ketahui tahap LDL yang terlalu tinggi akan menyebabkan kolesterol berkumpul di dalam saluran darah. Jika begitu plak akan terbentuk dan menyumbat peredaran darah. Akibatnya risiko serangan jantung akan lebih tinggi. Oleh itu ia adalah baik anda perlu melakukan cara untuk menurunkan berat badan sehingga tahap kolesterol yang buruk dapat berkurangan.

Faktor Genetik

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara yang disebutkan di atas terdapat juga keadaan di mana tahap kolesterol dalam tubuh kita telah tinggi dengan sendirinya sejak kita dilahirkan. Keadaan yang biasa disebut sebagai hypercholesterolaemia familial boleh terjadi kerana kita mempunyai ibu bapa atau saudara yang mempunyai sejarah kolesterol tinggi. Orang yang menderita hiperkolesterolemia keluarga sangat berisiko untuk penyakit jantung pada usia muda.

Bagaimana Mengesan Kolesterol Di Dalam Tubuh?

Mengetahui tahap kolesterol dalam setiap badan adalah sangat penting agar kita mengetahui tentang langkah-langkah yang perlu diambil pada masa akan datang. Ada beberapa gejala kolesterol tinggi yang boleh kita ketahui lebih awal. Tetapi satu-satunya cara untuk mengetahui paras kolesterol yang tepat adalah dengan berjumpa doktor dan melakukan ujian darah.

Apabila melakukan ujian darah tahap kolesterol akan diukur dengan menggunakan unit miligram per desiliter (mg / dL). Apabila anda menerima keputusan ujian kolesterolnya maka anda akan menerima keputusan dari:

Jumlah kolesterol Jumlah : Keputusan yang diperoleh adalah gabungan LDL, HDL, dan 20% trigliserida dalam darah.

Trigliserida : Trigliserida adalah lemak yang terdapat di dalam darah. Biasanya, paras trigliserida tidak boleh melebihi 150 mg / dL.

HDL : Semakin banyak HDL yang anda dapat, lebih baik. Bagi lelaki, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya 55 mg / dL HDL dan untuk wanita, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya 45 mg / dL HDL.

LDL : Berbeza dengan HDL, lebih kecil jumlah LDL yang anda dapatkan, lebih baik. Jika anda tidak mempunyai sejarah penyakit jantung, LDL anda tidak boleh melebihi 130 mg / dL. Bagi anda yang sudah mempunyai sejarah penyakit jantung maka paras LDL anda tidak boleh melebihi 100 mg / dL.

Cara Mengurangkan Kolesterol Melalui Makanan

Cara paling mudah untuk menurunkan tahap kolesterol yang buruk adalah untuk memberi perhatian kepada pemakanan kita. Kira-kira apa makanan yang sangat berguna untuk menurunkan kolesterol dalam badan kita? Berikut ialah senarai:

1. Oatmeal

 

Salah satu makanan yang sangat sesuai untuk dimakan saat sarapan pagi akan sangat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Ini kerana oat mengandungi sebatian beta-glucan yang akan menyerap LDL dan mengeluarkannya dari badan.

Malah pakar berpendapat bahawa pengambilan Oatmeal selama 6 minggu akan menurunkan kadar LDL darah sebanyak 5.3%. Oleh itu segera gantikan sarapan anda dengan oatmeal jika anda mahu menurunkan tahap kolesterol.

2. Ikan Salmon

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
Kenapa salmon sangat bermanfaat untuk menurunkan tahap kolesterol? Sebabnya mudah, salmon mempunyai kandungan omega-3 yang sangat tinggi. Omega-3 akan sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah. Hasilnya tahap kolesterol dalam tubuh akan berkurang.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Loma Linda University, memakan makanan kaya omega-3 akan meningkatkan tahap HDL sebanyak 4%. Di samping itu, salmon juga merupakan makanan yang ideal untuk menggantikan daging merah yang mengandungi banyak lemak jenuh.

3. Almonds

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
Jika anda mencari makanan ringan yang sangat bermanfaat untuk menurunkan tahap kolesterol, maka badam adalah pilihan yang tepat. Terdapat sekurang-kurangnya 2 sebab mengapa badam sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol.

Pertama, badam mengandungi asid tak tepu yang akan meningkatkan kolesterol baik atau HDL dalam badan kita. Kedua, asid tak tepu daripada badam akan mencetuskan kolesterol jahat atau LDL untuk mengoksida. Jjika LDL teroksidasi dengan cepat maka pembentukan plak di dalam saluran darah dapat dielakkan.

Sesetengah kajian juga menyimpulkan bahawa dengan mengambil setengah mangkuk badam tahap kolesterol dalam badan akan dikurangkan sebanyak 10%. Walau bagaimanapun perlu diingat bahawa badam ini mengandungi kalori yang tinggi sehingga anda harus membatasi penggunaannya jika anda tidak mahu menjadi gemuk.

4. Walnut

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Sebagai tambahan kepada badam, walnut juga merupakan sejenis kacang yang akan sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol. Menurut satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes Care , memakan walnut secara kerap akan menurunkan kadar kolesterol dalam darah hingga 10%. Ini kerana walnut mempunyai keupayaan untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah. Oleh itu sudah tentu tahap kolesterol akan menjadi lebih banyak.

5. Teh Hijau

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Siapa yang tidak tahu teh hijau? Minuman ini juga sangat bermanfaat untuk menurunkan kolesterol. Ini kerana teh hijau mengandungi sebatian yang bertindak sebagai antioksidan seperti polifenol dan riboflavin. Aantioksidan dalam teh hijau dipercayai menghalang peningkatan tahap LDL dalam badan.

Malah menurut kajian yang telah dilakukan di Jepun, teh hijau dapat menurunkan kadar kolesterol darah sebanyak 5%. Di samping itu, minuman ini juga mempunyai kalori yang sangat rendah, jadi pastinya tidak penting jika anda sering minum ini.

6. Orange

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Buah limau terkenal dengan kandungan Vitamin C nya yang berguna sebagai cara untuk memulihkan wajah secara semulajadi dan sebagai cara untuk menghilangkan jerawat dengan cepat . Walau bagaimanapun buah ini juga mempunyai keupayaan yang sangat kuat untuk menurunkan tahap kolesterol.

Buah limau mengandungi sebatian yang dipanggil pektin. Pektin adalah satu jenis serat yang akan memberi manfaat untuk menurunkan tahap LDL dalam darah. Buah limau juga mengandungi sebatian yang dipanggil phytosterol. Mengikut beberapa kajian, bekalan 2 gram phytosterol ke dalam badan setiap hari akan sangat bermanfaat untuk mengurangkan tahap LDL dalam darah hingga 8%.

7. Tomato

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Tidak ada keraguan bahawa tomato mempunyai banyak faedah kepada tubuh kita. Ternyata, tomato juga sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol kerana tomato mengandungi lycopene. Lycopene adalah pigmen yang akan memberikan warna merah pada permukaan kulit tomato.

Menurut satu kajian yang telah diterbitkan dalam British Journal of Nutrition  lycopene dalam tomato akan sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol dalam darah sehingga 17%. Ini kerana lycopene dapat mencetuskan peningkatan tahap HDL dalam badan.

8. Guava

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Selain limau sejenis buah yang juga sangat kuat untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah dengan cepat adalah jambu biji. Sama seperti tomato, jambu betina mempunyai kandungan lycopene yang sangat tinggi. Sebenarnya jambu biji adalah jenis makanan dengan kandungan lycopene tertinggi, melebihi kandungan lycopene dalam tomato.

Oleh itu jangan terkejut jika memakan jambu biji kadar kolesterol dalam darah boleh dikurangkan dengan cepat. Di samping itu, jambu biji mempunyai kalori yang sangat rendah, jadi ia sesuai untuk menyokong corak pemakanan anda.

9. Anggur Merah

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Anggur merah adalah buah yang cukup mudah dicari di Indonesia. Nah, adakah anda tahu bahawa buah ini dapat menurunkan tahap kolesterol dengan cepat? Satu kajian yang dilakukan oleh Universidad Complutense de Madrid menyimpulkan bahawa dengan meminum wain merah secara tetap, tahap LDL dalam darah akan dikurangkan sebanyak 9%.

Selain itu masih dalam kajian yang sama pesakit dengan kolesterol tinggi telah menurunkan tahap LDL sebanyak 12% selepas makan anggur merah.

10. Bawang putih

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Sekiranya anda ingin menghalang kesan buruk kolesterol maka anda boleh menambah bawang putih semasa memasak makanan. Bawang putih mempunyai banyak sebatian yang akan sangat berguna untuk mencegah pembentukan plak disebabkan pembentukan kolesterol dalam saluran darah. Jika plak tidak terbentuk tentu saja anda akan mengelakkan komplikasi penyakit yang disebabkan oleh kolesterol tinggi.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine menyimpulkan bahawa bawang putih boleh menurunkan tahap kolesterol sebanyak 9%. Untuk mendapatkan manfaat paling banyak daripada bawang putih anda perlu mengambil 2 ulas bawang putih setiap hari.

Bayam

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Sama seperti bawang putih bayam akan sangat berguna untuk melindungi tubuh kita daripada bahaya yang akan disebabkan oleh paras kolesterol yang berlebihan. Ini kerana bayam mempunyai sebatian yang dipanggil lutein yang akan menghalang pembentukan plak di dinding pebuluh darah. Hasilnya, tentu saja, komplikasi penyakit yang disebabkan oleh kolesterol berlebihan dapat dicegah.

Pelbagai kajian telah menyimpulkan bahawa dengan mengambil makanan lutein yang tinggi secara berkala, semakin kecil kemungkinan anda mendapat penyakit jantung pada masa akan datang.

12. Kacang kedelai

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Semua makanan berasaskan soya seperti tauhu atau susu soya juga sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol. Soya mengandungi asid lemak omega-3, protein dan juga serat yang akan membantu menurunkan tahap LDL dalam saluran darah.

Berdasarkan artikel yang dilaporkan oleh WebMD soya dapat menurunkan kadar LDL sebanyak 3%. Walaupun jumlah penurunan tidak signifikan, namun tentu saja penggunaan soya masih tidak membantu? Selain itu, terdapat banyak makanan berasaskan soya yang dapat kami temui dengan mudah dalam kehidupan seharian.

Aprikot

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Satu lagi jenis buah yang berguna untuk menurunkan tahap kolesterol adalah aprikot. Aprikot mengandungi lemak tak tepu yang akan meningkatkan tahap HDL sambil menurunkan tahap LDL. Aprikot juga mengandungi sebatian yang dipanggil beta-sitosterol. Sebatian ini akan sangat berguna untuk menekan jumlah kolesterol yang diserap melalui makanan.

Tetapi perlu diingat bahawa aprikot adalah buah dengan kandungan kalori yang cukup tinggi. Oleh itu gunakan buah ini dalam jumlah yang munasabah supaya anda tidak gemuk.

14. Minyak Zaitun

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Tahukah anda bahawa minyak zaitun dapat mengurangkan tahap kolesterol? Minyak zaitun kaya dengan antioksidan serta lemak tak tepu yang akan menurunkan tahap LDL sambil meningkatkan tahap HDL. Minyak zaitun mengandungi sebatian yang dipanggil fenolik. Kompaun ini akan menghalang proses pembentukan plak di saluran darah akibat pembentukan kolesterol.

Untuk mendapatkan yang terbaik dari minyak zaitun anda digalakkan untuk menambah 2 sudu minyak zaitun kepada makanan yang anda makan setiap hari.

15. Coklat

 

Berita baik untuk anda pencinta coklat. Di samping rasa yang membuat ketagihan ternyata coklat juga sangat berguna untuk menurunkan kolesterol.

Chocolate mengandungi sebatian yang dipanggil phytosterol. Menurut kajian yang telah diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition sebatian phytosterol dapat menurunkan kadar LDL dalam darah sehingga 16%. Coklat mengandungi antioksidan dan lemak tak tepu yang juga bermanfaat untuk meningkatkan tahap HDL dalam badan.

16. Buah Berry

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Semua jenis beri sama ada strawberi, blackberry atau blueberry kedua-duanya mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Kandungan kandungan antioksidan dalam beri akan sangat berguna untuk menurunkan tahap LDL dalam saluran darah.

Di samping itu, pakar kesihatan juga menyimpulkan bahawa buah beri juga sangat bermanfaat untuk menyokong prestasi hati. Sekiranya organ-organ penting seperti hati dapat berfungsi secara optimum maka kolesterol yang lebih teruk boleh dikeluarkan dari tubuh.

17. Apple

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Apple adalah buah yang sangat mudah dicari di Indonesia. Bagi anda yang ingin menurunkan tahap kolesterol dengan cepat maka memakan epal adalah salah satu pilihan yang paling mudah. Epal mempunyai kandungan polifenol yang sangat tinggi. Seperti yang kita ketahui polifenol adalah antioksidan yang boleh menghalang pembentukan plak di saluran darah akibat pembentukan kolesterol.

Tips untuk mendapatkan manfaat maksimum apabila memakan epal: makan epal sekaligus dengan kulit. Ini kerana kandungan polifenol dalam epal ditemui di kulit.

Flaxseed

 

Flaxseed adalah satu jenis bijirin yang juga bermanfaat untuk menurunkan kolesterol. Flaxseed sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol.

Flaxseed mempunyai kandungan asid lemak omega-3 yang sangat tinggi. Seperti yang kita ketahui omega-3 sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL dalam darah. Flaxseed juga mempunyai serat yang cukup tinggi jadi ia boleh menghalang proses penyerapan kolesterol oleh badan secara berlebihan.

Untuk dapat menikmati flaxseed maka hanya gabungkan benih ini dengan makanan yang anda makan seperti bijirin, oatmeal atau yogurt.

19. Bunga Kobis

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Seperti sayur-sayuran secara umum bunga kobis tentu saja akan memberi pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh kita. Khususnya bunga kobis ternyata mempunyai pelbagai sebatian yang berguna untuk menurunkan kolesterol.

Phytosterol yang sangat berguna untuk menghalang penyerapan kolesterol berlebihan dalam usus kecil. Omega-3 asid lemak yang sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL semasa mengurangkan tahap LDL dalam darah. Serta antioksidan dan Vitamin C yang akan menghalang peningkatan LDL dalam darah.

20. Minyak Ikan

 

Biasanya minyak ikan digunakan sebagai selera untuk kanak-kanak tetapi ternyata minyak ikan juga dapat menurunkan tahap kolesterol dalam darah dengan cepat. Alasannya mudah kerana minyak ikan mengandungi omega-3 yang sangat tinggi.

Seperti yang dijelaskan di atas, omega-3 akan sangat berguna untuk meningkatkan tahap HDL serta menurunkan tahap LDL dalam darah. Jika ya, tentu saja, kolesterol dalam dalma badan akan dikurangkan.

Cara Menghilangkan Kolesterol Melalui Gaya Hidup

Sebagai tambahan melalui diet menurunkan kolesterol juga boleh dilakukan dengan mengubah gaya hidup seharian kita. Menurunkan kolesterol dalam badan melalui gaya hidup tidak sukar tetapi sudah tentu anda mesti mempunyai penentuan yang kuat dan juga konsistensi yang tinggi untuk memperoleh hasil yang maksimum.

Apakah pelbagai gaya hidup yang berubah menjadi tahap kolesterol yang lebih rendah? Berikut adalah beberapa kajian.

1. Sukan

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Rasanya tidak dapat dipertikaikan jika senaman adalah satu aktiviti yang perlu anda lakukan jika anda ingin menurunkan tahap kolesterol dengan cepat. Banyak hasil penyelidikan telah disimpulkan bahawa senaman terutama senaman aerobik seperti berenang, berlari dan berbasikal dapat meningkatkan kadar HDL dalam darah.

Untuk menurunkan kolesterol anda tidak perlu bersenam terlalu keras. Berolahraga selama 30 minit sehari secara tetap semata-mata sangat membantu menurunkan tahap kolesterol. Cuba pelbagai sukan supaya anda tidak merasa bosan dengan cepat.

2. Berhenti Merokok

 

Semua orang pasti tahu bahawa merokok akan membawa banyak masalah untuk kesihatan pada masa akan datang. Terdapat banyak bahaya rokok untuk tubuh manusia yang mematikan.

Sekiranya anda mempunyai tabiat merokok maka anda harus segera berhenti kerana ternyata merokok juga akan menyebabkan seseorang mengalami kolesterol tinggi. Ini kerana merokok boleh merosakkan saluran darah dan juga mempercepat pembentukan plak oleh kolesterol dalam saluran darah.

Jika ada pembentukan plak pada saluran darah maka peredaran darah ke jantung akan terganggu dan ini akan menjadikan jantung tidak berfungsi dengan baik. Keadaan ini akhirnya akan membawa kepada penyakit jantung.

3. Menjadi Vegetarian

 

Oleh kerana tahap LDL dalam darah biasanya meningkat kerana lemak tepu yang terkandung dalam daging yang diproses maka sudah tentu anda harus mengawal pengambilan daging merah pada awal. Sekiranya anda sudah mempunyai paras kolesterol yang tinggi maka baiklah anda beralih kepada vegetarian dan makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang telah disebutkan di atas.

Satu kajian yang dijalankan oleh Resnicow dan rakan-rakan telah menunjukkan bahawa menjadi vegetarian akan sangat bermanfaat untuk menurunkan tahap kolesterol dan juga trigliserida dalam saluran darah.

4. Elakkan Tekanan

 

Adakah anda tahu bahawa tekanan boleh menyebabkan kadar kolesterol dalam darah melambung tinggi? Ya, banyak kajian telah mendapati bahawa tekanan menyumbang sangat kepada peningkatan kadar kolesterol. Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Penyakit Kronik menyimpulkan bahawa pelajar telah meningkatkan paras kolesterol semasa ujian masa berbanding hari biasa.

Di samping itu terdapat kajian yang dijalankan oleh PTWertlake dan rakan sekerja yang menyimpulkan bahawa tekanan boleh meningkatkan kadar kolesterol darah sebanyak 10%.

Oleh itu, sebanyak mungkin menghindari tekanan yang berlebihan. Apabila anda mengalami tekanan, berehat minda anda seketika dan lakukan perkara-perkara yang anda suka dan bermeditasi. Di samping itu, senaman juga sangat berguna untuk menangkis tekanan.

5. Tidur Dalam Masa Cukup

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik
 

Perkara-perkara remeh seperti memberi perhatian kepada masa tidur juga menjadi sangat berguna untuk menurunkan tahap kolesterol. Seperti yang dilaporkan oleh Healthline masa tidur terlalu pendek atau terlalu panjang akan meningkatkan pengeluaran trigliserida dan juga akan mengurangkan pengeluaran HDL dalam darah.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Cardiovascular Nursing menyimpulkan bahawa kurang daripada enam jam tidur akan meningkatkan risiko penyakit jantung seseorang.

Oleh itu dari sekarang mengurangkan kebiasaan tinggal larut malam. Dengan masa yang cukup tidur (sekurang-kurangnya 7 jam sehari), tahap kolesterol dalam darah akan dikekalkan dan anda akan terhindar dari pelbagai penyakit maut di masa depan.

Cara Mengurangkan Kolesterol Melalui Rawatan

Mengambil makan dan gaya hidup adalah cara yang paling disyorkan sebagai langkah pertama untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kes di mana diet dan gaya hidup yang baik tidak mencukupi untuk menurunkan tahap kolesterol. Sekiranya begitu, maka tahap kolesterol yang rendah melalui rawatan adalah langkah yang boleh diambil.

Perkara yang perlu diingati ialah, jika anda ingin menurunkan tahap kolesterol melalui ubat-ubatan, maka anda perlu berunding terlebih dahulu dengan doktor yang anda percayai. Pastikan ubat-ubatan yang anda gunakan diluluskan oleh doktor anda. Apakah ubat-ubatan yang sangat kuat untuk menurunkan kolesterol? Berikut adalah kajian semula.

1. Tambahan Niacin

Suplemen niacin adalah ubat-ubatan yang anda boleh dapatkan di pelbagai farmasi dengan mudah. Nah, suplemen niacin akan sangat bermanfaat untuk menurunkan kolesterol kerana suplemen ini dapat meningkatkan penghasilan HDL atau kolesterol baik dalam darah.

Lebih banyak HDL dalam badan, lebih banyak kolesterol yang boleh dikeluarkan. Malah, satu kajian yang diterbitkan dalam American Heart Association Journal telah menyimpulkan bahawa suplemen niacin dapat meningkatkan pengeluaran HDL dalam darah sehingga 20%.

2. Aspirin

 
Aspirin adalah ubat yang biasa digunakan untuk merawat sakit kepala. Walau bagaimanapun, apabila anda mempunyai kolesterol tinggi, doktor anda boleh mencadangkan penggunaan aspirin dengan dos kecil. Ini adalah kerana aspirin mempunyai keupayaan untuk mencegah terjadinya gumpalan darah. Jika darah tidak membekukan maka risiko penyakit jantung koronari dapat dikurangkan.

3. Statin

 

Anda boleh mengatakan statin adalah ubat yang cukup popular untuk menurunkan tahap kolesterol dalam darah dengan cepat. Ini kerana dadah mampu menyekat prestasi enzim di hati yang berfungsi menghasilkan kolesterol. Nah, kalau begitu maka pengeluaran kolesterol akan menurun dan tentu saja jumlah kolesterol dalam tubuh juga akan berkurang.

Biasanya doktor hanya akan mengesyorkan penggunaan statin kepada pesakit yang mempunyai risiko penyakit jantung yang tinggi. Kesan sampingan biasa statin adalah sakit kepala dan senak.

4. Ezitimibe

 

Ezitimibe adalah ubat yang biasanya akan diresepkan oleh doktor terhadap orang yang mempunyai kolesterol tinggi. Jadi usus kecil dalam badan anda bertanggungjawab untuk menyerap kolesterol yang dihasilkan oleh hati. Setelah diserap kolesterol ini akan disalurkan ke dalam saluran darah.

Sekiranya kolesterol yang diserap oleh usus kecil terlalu banyak maka sudah pasti terdapat penumpukan kolesterol dalam saluran darah. Nah ini di mana ezitimibe peranan dadah. Ubat ini akan mengurangkan proses penyerapan kolesterol oleh usus kecil. Hasilnya, tentu saja jumlah kolesterol dalam darah akan berkurang.

Ubat-ubatan ini biasanya akan dideskripsi oleh doktor kerana ubat-ubatan ini tidak mempunyai statik sebagai kesan sampingan yang teruk. Sebelum mengambil ubat ini anda harus terlebih dahulu membaca arahan untuk menggunakan ezitimibe dari Institut Kebangsaan untuk Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan .

5. Alirocumab

 

Di samping ubat-ubatan di atas, terdapat satu lagi ubat untuk menurunkan kolesterol yang disebut alirocumab. Ubat ini tidak dimakan tetapi ia digunakan untuk tubuh kita melalui suntikan.

Alirocumab akan sangat bermanfaat untuk membantu prestasi hati untuk menyerap lebih banyak LDL dalam badan. Sekiranya begitu maka sudah tentu tahap kolesterol yang diedarkan di dalam saluran darah akan berkurangan.

Ubat-ubatan ini hanya akan ditetapkan oleh doktor untuk pesakit yang mengalami kolesterol tinggi disebabkan oleh faktor genetik atau mereka yang mempunyai alergi terhadap statin dan ubat penurun kolesterol lain.

Ok! Sekarang anda sudah tahu segala-galanya tentang cara menurunkan tahap kolesterol dalam badan. Mudah-mudahan artikel ini berguna untuk anda dan semoga sihat selalu hendaknya!

 

Spread the info
Continue Reading

Recent Posts

Title

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki 5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki
Kesihatan Lelaki2 years ago

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki

5 Penunjuk Aras Tahap Kesihatan Lelaki Hakikatnya penyakit tidak mengenal usia, bangsa, agama mahu pun jantina. Apa yang boleh dilakukan...

penyebab penyakit diabetes penyebab penyakit diabetes
Diabetes2 years ago

Secara Senyap 5 Kebiasaan Ini Boleh Jadi Penyebab Penyakit Diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis...

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia
Kesihatan Lelaki2 years ago

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk Mati pucuk juga dikenali sebagai ‘erectile dysfunction‘. Ia telah mengganggu lebih 50% pesakit yang...

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi
Batu Karang2 years ago

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi?

Batu karang terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan...

apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia
Batu Karang2 years ago

Apa Itu Penyakit Batu Karang

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal....

Image result for kolesterol Image result for kolesterol
Jantung2 years ago

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik

Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Ramai yang rasa tertekan untuk menurunkan kolesterol setelah mendapati hasil ujian di klinik. Mendengar perkataan kolesterol...

rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia
Ekzema2 years ago

Wajib Baca: Panduan Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

ekzema-orang-dewasa-malaysia ekzema-orang-dewasa-malaysia
Ekzema2 years ago

Ekzema Orang Dewasa Lagi Sukar

Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas
Kesihatan Umum2 years ago

TERKINI! Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan Penyakit Tangan,...

Image result for kencing tak lawas Image result for kencing tak lawas
Kencing Tak Lawas2 years ago

KENCING TAK LAWAS – Masalah Prostat?

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com