Connect with us

Ekzema

Ekzema Orang Dewasa Lagi Sukar

Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Spread the info
ekzema-orang-dewasa-malaysia
Photo: Shutterstock Ekzema

Ekzema boleh menjadi lebih teruk bagi orang dewasa

Keadaan kulit kronik ini boleh mengganggu kehidupan seharian dan gejala ini boleh menjadi lebih sukar bagi orang dewasa untuk diuruskan.

Related image

Ramai orang percaya bahawa Ekzema terutamanya berlaku pada zaman kanak-kanak dan mungkin menjadi jelas apabila kanak-kanak meningkat dewasa. Walau bagaimanapun keadaan kulit yang gatal ini kadang-kadang menjadi lebih berat pada orang dewasa daripada kanak-kanak, kata seorang pakar.

Menurut sebuah artikel, Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Hasilnya adalah ruam kering dan sangat menyusahkan dan gatal-gatal yang hebat yang mungkin berlaku  hampir mana-mana bahagian badan.

 

‘Ia bukan sekadar ekzema’

“Pesakit ekzema dewasa mungkin mengalami gejala-gejala untuk seluruh kehidupan mereka atau mereka mungkin mengalami gejala untuk pertama kalinya sebagai seorang dewasa” kata Dr Jonathan Silverberg, penolong profesor di Northwestern Universiti Feinberg School of Medicine di Chicago.

“Sama ada keadaan ini boleh membawa kesan yang nyata kepada mereka,” kata Dr Silverberg yang juga pengarah Pusat Eczema Multidisciplinary Northwestern. Sesetengah orang secara keliru menganggap ekzema sebagai penyakit zaman kanak-kanak dan bukan masalah kesihatan yang serius bagi orang dewasa, katanya.

“Orang yang tidak biasa dengan penyakit itu mungkin berkata, ‘Ia hanya ekzema.’ Tetapi bagi kebanyakan pesakit ia bukanlah ‘ekzema’ sahaja. Ia boleh melemahkan, “kata Dr Silverberg dalam kenyataan akhbar dari American Academy of Dermatology.

Gatal-gatal yang melampau dan kering, tompok merah kulit boleh membuat tugas harian dan aktiviti fizikal sukar, katanya.

Sesetengah bukti menunjukkan ia membawa kepada prestasi pekerjaan yang lebih buruk, mengganggu tidur dan menyumbang kepada masalah kesihatan mental seperti kebimbangan dan kemurungan, jelasnya.

 

Ekzema tidak berjangkit

Selain itu seseorang yang mempunyai ekzema boleh merasa “sosial stigma” jika orang lain percaya bahawa penyakit itu berjangkit atau dikaitkan dengan kebersihan yang tidak baik, kata Dr Silverberg.

“Untungnya bagi pesakit, rawatan dapat membantu mengurangkan kesan negatif penyakit ini dan meningkatkan kesejahteraan fizikal dan mental mereka,” tambahnya.

Rawatan termasuk steroid topikal, pelembap, phototerapi atau ubat sistemik.

US Food and Drug Administration baru-baru ini meluluskan dua rawatan ekzema baru: ubat anti-radang untuk keadaan Ekzema ringan hingga sederhana dan ubat suntikan untuk kes-kes yang sukar menurut Dr Silverberg.

Spread the info
Continue Reading

Ekzema

Wajib Baca: Panduan Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

Spread the info
rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia
Photo: Shutterstock Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

Ramai yang mengalami Ekzema tidak mahu berjumpa dengan doktor bagi memulihkan keadaan kulit mereka. Rawatan ekzema adalah spesifik. Mereka lebih gemar membeli krim kulit di farmasi atau membelinya melalui jualan langsung. Ada juga yang menggunakan petua-petua dan amalan-amalan orang tua mereka. Tidaklah menjadi kesalahan 100%. Asalkan mereka tahu dos yang ditetapkan dan juga allergi terhadap bahan-bahan yang digunakan.

Rawatan yang terbaik ialah berunding dengan doktor pakar dalam bidang ini. Rawatan biasanya melibatkan langkah-langkah berikut:

1. Mengenal pasti faktor-faktor yang menyebabkan keadaan dan kemudian mengelakkan faktor ini.

2. Kurangkan atau hentikan gatal-gatal.

3. Pastikan kulit lembap.

4. Menguruskan kulit yang terjejas.

Sekiranya tekanan/stress mungkin menjadi faktor penting, pelbagai kaedah pengurusan stres boleh dilaksanakan – berbincanglah dengan doktor anda.

 

Emolien

Rawatan yang paling penting untuk ekzema ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal. Krim pelembap dan salap adalah tulang belakang rawatan ekzema. Mereka benar-benar selamat dan patut digunakan sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk menghidrat dan melindungi kulit. Sesetengah orang mungkin mendapati bahawa beberapa rawatan ini boleh menyebabkan kegatalan kulit mereka.

Sekiranya ini berlaku, satu lagi produk perlu dicuba. Ini adalah aqueous cream. Emolien yang berbeza termasuk krim Emulsifying (HEB), Cetomacrogol, Ultrabase dan Krim Oilatum. Kadang-kadang coal-tar digunakan untuk merawat kulit.

 

Emolien adalah selamat apabila anda mematuhi garis panduan berikut:

 • Guna kerap, terutamanya apabila kulit terasa kering dan gatal.
 • Sapukan selepas mandi iaitu apabila air telah menembusi dan menghidrasi kulit
 • Sapukan dengan tangan yang bersih. Ia sangat mudah bagi kanak-kanak dengan ekzema untuk membentuk kulit baru yang dijangkiti.
 • Perlahan-lahan sapukan lapisan yang nipis. Jangan gosok kulit terlalu keras kerana ini boleh merangsang kegatalan.
 • Untuk sapuan tebal gunakan kaedah dot. Sapukan dengan menipis jumlah kecil (“titikdot”) di mana diperlukan dan gosokkan perlahan-lahan.
 • Setiap kanak-kanak dengan ekzema harus mempunyai  emolien yang berasingan untuk mengelakkan jangkitan silang.
 • Jangan letakkan jari anda ke dalam tabung emolien; sebaliknya gunakan sudu atau spatula.
 • Doktor anda mungkin mencadangkan produk dalam bentuk “nipis” atau “likat”, bergantung kepada keadaan ekzema.

 

Rawatan Ekzema menggunakan Krim Cortisone

Ini menghasilkan kesan pantas dan digunakan dalam kekuatan yang lebih tinggi untuk tempoh yang singkat untuk menyelesaikan pembentukan ekzema. Berikutan penambahbaikan jangka panjang steroid mungkin diperlukan untuk mengawal kulit yang terjejas.

Terdapat pelbagai dos kekuatan dan doktor anda akan memilih yang sesuai untuk anda.

Krim steroid perlu digunakan dengan kerap dan biasanya digunakan selepas masa mandi apabila kulit terhidrasi dan lembap.

Secara umumnya setelah ekzima dikawal, hanya krim steroid yang dicairkan atau emolien cair boleh digunakan. Jika ia digunakan untuk tempoh yang lebih lama mereka boleh dicairkan dalam emolien.

Terdapat kebimbangan bahawa penggunaan jangka panjang boleh menyebabkan penipisan kulit. Walau bagaimanapun sistem penyediaan oleh farmasi yang lebih baru adalah selamat.

Berhati-hati mengikuti arahan yang diberikan untuk mengelakkan kesan sampingan dan jangan gunakan krim ini di bahagian muka.

Tablet kortison atau suntikan tidak kerap digunakan dalam ekzema tetapi dalam keadaan tertentu ianya boleh digunakan dalam jangka masa pendek untuk mengawal ekzima. Walaubagaimanapun, sesetengah individu menjadi alergi terhadap rawatan kulit ini. Bincangkan dengan doktor anda. Terdapat rawatan baru yang berkesan untuk sesetengah individu yang boleh mengurangkan penggunaan steroid.

 

Rawatan Ekzema menggunakan Antibiotik

Penghidap ekzema lebih terdedah kepada jangkitan kulit (bakteria, kulat dan virus, termasuk ketuat). Oral Antibiotik biasanya diberikan untuk merawat ekzema yang dijangkiti yang boleh berlaku secara tiba-tiba sebagai pembentukan keradangan dan kemerahan kulit.

 

Rawatan Ekzema menggunakan Antihistamin

Gatal-gatal adalah gejala ekzema paling biasa. Sejenis bahan yang dipanggil histamin yang dikeluarkan dari sel-sel kulit yang rosak memainkan peranan kecil dalam menyebabkankegatalan.

Stimuli menyebabkan pembebasan histamin dari sel-sel. Antihistamin menghalang kesan pelepasan histamin dan dengan itu mengurangkan kegatalan. Menggaru melepaskan bahan kimia yang lebih banyak menyebabkan kitaran proses ekzema berlaku.

Ia adalah sangat penting untuk mengawal garuan anda, jadi berhubung dengan doktor anda jika kegatalan masih berterusan.

Sesetengah kanak-kanak mungkin memerlukan dos yang lebih besar daripada dos biasa yang ditetapkan, atau penggunaan ubat kedua.

Tablet antihistamin atau syrup seperti Aterax akan mengurangkan gatal-gatal pada kanak-kanak. Oleh itu ianya sepatutnya digunakan pada waktu malam. Elakkan krim antihistamin kerana mereka mungkin merosakkan kulit.

>>Sila baca: Ekzema boleh menjadi lebih teruk bagi orang dewasa

Terapi lain

Minyak Evening Primrose (atau asid gamma linolenic) telah dicuba dan berkesan pada sesetengah individu tetapi penyelidikan tidak menunjukkannya sebagai rawatan yang sangat berjaya. Para penyelidik sedang menilai ekstrak teh herba Cina dalam perawatan Ekzema.

 

Cadangan lain untuk menguruskan Ekzema

Ekzema yang lebih parah anda harus mengambil strategi pengurusan yang lebih teliti seperti berikut:

 • Mandi: Duduk dalam air suam selama 20 minit sekurang-kurangnya sekali sehari untuk menghidrat kulit.
 • Gunakan 100% tuala lembut kapas dan jangan gosok kulit.
 • Jika sabun tanpa pewangi seperti Pear, Dove atau Neutragena mengganggu kulit maka pilih produk seperti aqueous cream dicampur dengan parafin cair, losyen Aquabar atau Cetaphil.
 • Sapukan pelembab emolien kepada kulit dalam masa tiga minit dengan cara menepuk kulit hingga kering.
 • Jika pertama kali menggunakan krim, salap atau sabun yang baru cubalah menguji sedikit pada kulit sebelum menggunakannya kepada seluruh badan untuk memastikan ia tidak akan menyebabkan reaksi. Elakkan terkena mata.
 • Rujuk doktor anda sama ada produk tertentu mungkin sesuai untuk kulit anda atau tidak.

 

Basuh pakaian

Gunakan serbuk cuci non-biological seperti Sunlight dan Skip bukan enzyme-enriched seperti sabun Punch, Biotex, Surf atau Omo

 

Tidur
Lindungi seberapa banyak kulit yang mungkin dengan pakaian kapas ringan yang tidak alergenik, berhati-hatilah untuk tidak terlampau dan menjadi terlalu panas. Sarung tangan kapas malam serta potong kuku jari bagi mengurangkan menggaru. Kadang-kadang elbow splints perlu digunakan untuk menghalang menggaru pada waktu malam. Sekiranya tidur anak anda dipengaruhi oleh gatal-gatal, ini jelas menunjukkan kegatalan ini tidak dikawal dengan secukupnya.

Seluar dalam kapas, pakaian dan linen katil disyorkan.

Basuh semua pakaian baru dan cadar sebelum menggunakannya untuk mengeluarkan bahan kimia yang digunakan dalam proses pembuatan. Basuh semua tempat tidur pada suhu di atas 55 darjah Celsius untuk membasmi hama dan buang kotoran mereka.

Spread the info
Continue Reading

Recent Posts

Title

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki 5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki
Kesihatan Lelaki2 years ago

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki

5 Penunjuk Aras Tahap Kesihatan Lelaki Hakikatnya penyakit tidak mengenal usia, bangsa, agama mahu pun jantina. Apa yang boleh dilakukan...

penyebab penyakit diabetes penyebab penyakit diabetes
Diabetes2 years ago

Secara Senyap 5 Kebiasaan Ini Boleh Jadi Penyebab Penyakit Diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis...

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia
Kesihatan Lelaki2 years ago

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk Mati pucuk juga dikenali sebagai ‘erectile dysfunction‘. Ia telah mengganggu lebih 50% pesakit yang...

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi
Batu Karang2 years ago

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi?

Batu karang terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan...

apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia
Batu Karang2 years ago

Apa Itu Penyakit Batu Karang

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal....

Image result for kolesterol Image result for kolesterol
Jantung2 years ago

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik

Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Ramai yang rasa tertekan untuk menurunkan kolesterol setelah mendapati hasil ujian di klinik. Mendengar perkataan kolesterol...

rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia
Ekzema2 years ago

Wajib Baca: Panduan Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

ekzema-orang-dewasa-malaysia ekzema-orang-dewasa-malaysia
Ekzema2 years ago

Ekzema Orang Dewasa Lagi Sukar

Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas
Kesihatan Umum2 years ago

TERKINI! Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan Penyakit Tangan,...

Image result for kencing tak lawas Image result for kencing tak lawas
Kencing Tak Lawas2 years ago

KENCING TAK LAWAS – Masalah Prostat?

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com