Connect with us

Kencing Tak Lawas

KENCING TAK LAWAS – Masalah Prostat?

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap, tidak puas, tidak lancar, sakit atau pedih, berdarah, kerap kencing malam, terkencing dan terasa sakit ketika berlaku ejakulasi semasa bersetubuh.

Spread the info
Image result for kencing tak lawas
Photo: Shutterstock Kencing Tak Lawas

Masalah Prostat Akibatkan Kencing Tak Lawas

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap, tidak puas, tidak lancar, sakit atau pedih, berdarah, kerap kencing malam, terkencing dan terasa sakit ketika berlaku ejakulasi semasa bersetubuh.

Kanser yang berlaku pada prostat menghenyak pundi kencing menyebabkan pesakit berasa kerap mahu membuang air kecil atau tidak dapat menahan kencing. Pada masa sama prostat yang membesar kerana kanser turut menghimpit salur kencing menyebabkan aliran air kencing tersekat dan susah mengalir keluar. Itulah punca kencing tidak puas atau sakit ketika membuang air kecil,

Kanser Prostat

kanser prostat ialah ketumbuhan yang bermula dalam kelenjar prostat. Dalam beberapa kes, kanser ini membiak dengan perlahan sehingga penghidap tidak mengalami sebarang simptom atau menyedari kewujudannya. Lama-kelamaan ia akan membesar serta mengelilingi prostat. Jika tidak ‘dibunuh’ dengan segera, ia boleh merebak ke tulang belakang yang mengundang risiko lebih besar.

Peringkat satu dan dua hanya membabitkan 5 peratus kanser di sekitar kelenjar. Peringkat tiga pula ia mula merebak ke sarung kelenjar prostat atau vesikal seminal. Dan tahap empat yang dikategorikan serius ialah kanser mula merebak ke pundi kencing, dubur, paru-paru dan tulang. Serangan ke atas tulang belakang boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit belakang malah boleh mengakibatkan lumpuh

 

Image result for kencing tak lawas

 

Punca Masalah Kencing Tidak Lawas

Kencing tak lawas terjadi apabila tidak semua air kencing dikeluarkan dalam satu masa. Jadi, masih ada saki baki air kencing di dalam pundi kencing pesakit. Keadaan ini akan menyebabkan kencing yang kedua, atau seterusnya, mempunyai aliran air kencing yang mengecil. Seterusnya akan buat rasa tersekat-sekat, rasa tidak puas buang air kecil, dan berulang ke tandas.

 

Punca masalah kencing tak lawas di kalangan warga emas lelaki biasanya disebabkan oleh:

 1. Otot pundi kencing yang lemah dan tidak stabil.
 2. Kelenjar prostat bengkak.
 3. Kanser prostat.
 4. Kencing kotor (jangkitan kuman pada pundi kencing).
 5. Batu karang di saluran, atau dalam pundi kencing.
 6. Masalah saraf yang disebabkan oleh penyakit multiple sclerosis.
 7. Kecederaan saraf tulang belakang.
Spread the info

Kencing Tak Lawas

INFO Penyakit Kencing Tidak Lawas

Ramai beranggapan Inkontinens Urinari (UI) atau kencing tidak lawas adalah masalah yang lazim di alami golongan lebih berusia, hakikatnya sesiapa saja pernah mengalami pengalaman ini sekurang-kurangnya sekali seumur hidup tidak kira berapa pun usia mereka.

Spread the info
kencing-tidak-lawas-lelaki

Apa itu penyakit kencing tak lawas ?

Ramai beranggapan Inkontinens Urinari (UI) atau kencing tidak lawas adalah masalah yang lazim di alami golongan lebih berusia, hakikatnya sesiapa saja pernah mengalami pengalaman ini sekurang-kurangnya sekali seumur hidup tidak kira berapa pun usia mereka.

Kencing tidak lawas atau kerap kencing juga dikenali sebagai Inkontinens Urinari (UI- urinary incontinence). Ia adalah dianggap normal bagi sesetengah orang oleh kerana mereka beranggapan ini bukanlah merupakan suatu penyakit. Memang benar, ia bukanlah suatu penyakit, tetapi ia merupakan tanda-tanda awal kepada suatu penyakit jika dibiarkan berlanjutan dan akan terus mengganggu gugat kesihatan dan kehidupan seseorang di kemudian hari nanti.

 

Image result for kencing tak lawas

 


Warga Emas dan Kencing Tidak Lawas

Ramai warga emas mengalami masalah kencing tidak lawas. Ianya lebih ketara dikalangan lelaki berbanding wanita.

Epidemiologi

 • Dianggarkan sebanyak 30-40% warga emas lelaki mengalami masalah ini. Risiko mendapat gejala ini bertambah dengan peningkatan umur seseorang.

 • Kira-kira satu pertiga dari mereka yang mendapat gejala ini akan pulih, satu pertiga stabil disatu tahap dan satu pertiga mengalami kemerosotan gejala.

 • Bagi lelaki, kencing tidak lawas mungkin merupakan tanda kanser prostat

 • Bagi wanita, gejala ini biasanya melibatkan wanita yang sudah mengalami menopause

 

Apakah gejala dan tanda kencing tidak lawas?

 • Aliran air kencing mengecil

 • Aliran air kencing tersekat-sekat

 • Air kencing menitis selepas buang air kecil

 • Rasa tidak puas selepas buang air kecil

 

Diagnosa

Gejala kencing tidak lawas adalah tidak khusus kepada penyakit tertentu. Diantara penyakit yang boleh menghasilkan gejala ini adalah:

 • Pembengkakan kelenjar prostate

 • Otot pundi kencing yang lemah dan tidak stabil

 • Jangkitan kuman di saluran air kencing

 • Jangkitan kelenjar prostat

 • Batu karang di saluran atau pundi air kencing

 • Kanser prostat

 • Kanser pundi air kencing

 • Penyakit saraf seperti multiple sclerosis dan kecederaan saraf tulang belakang

 

Komplikasi

Masalah retensi air kencing

 • Keadaan ini menyebabkan seseorang tidak dapat kencing langsung.

 • Jika berlaku secara akut, ia akan menyebabkan kesakitan yang amat sangat di bahagian ari-ari.

 • Jika berlaku secara perlahan-lahan, ia akan menyebabkan otot-otot pundi kencing merenggang dan menjadi lemah. Jika berlanjutan, seseorang itu akan mengalami masalah kawalan dan pembuangan air kencing.

 • Rawatan masalah ini ialah dengan memasukkan tiub  kedalam pundi air kencing untuk menyalurkan air kencing keluar.

 

Jangkitan saluran air kencing

 • Jangkitan  saluran air kencing boleh berlaku secara berulang kali.

 • Jangkitan  ini biasanya disebabkan oleh ketidakupayaan untuk mengosongkan pundi air kencing dengan sepenuhnya. Air kencing yang bertakung menjadi penyebab kepada pembiakan bakteria.

 • Gejala-gejala jangkitan salur kencing adalah seperti kesakitan semasa kencing, perasaan terdesak untuk kencing yang datang secara tiba-tiba , kesakitan di bahagian ari-ari dan air kencing bertukar warna serta berbau.

 

Batu karang

 • Batu karang boleh berlaku jika pundi air kencing  tidak dapat  dikosongkan dengan sempurna.

 • Gejala-gejala batu karang adalah seperti kesakitan di bahagian ari-ari, kesakitan semasa kencing  dan  kencing berdarah.

 

Rawatan

Rawatan spesifik untuk kencing tidak lawas adalah bergantung kepada jenis penyakit yang dialami.

 • Terdapat rawatan ubat-ubatan atau pembedahan untuk mereka yang mengalami kebengkakan kelenjar prostat. Rawatan utama melibatkan penggunaan ubat-ubatan seperti ubat jenis ‘alph-1 blocker’ dan ubat anti-androgen (hormone seks lelaki). Pembedahan pula, melibatkan pembuangan kelenjar prostat secara separuh atau sepenuhnya. Rawatan pembedahan biasanya dipilih hanya apabila rawatan ubat-ubatan tidak cukup untuk menangani gejala masalah kencing pesakit.

 • Ubat antibiotik diberikan kepada mereka yang mempunyai masalah jangkitan kuman saluran air kencing.

 • Senaman otot pelvic dapat membantu mereka yang mengalami masaalah tidak dapat mengawal air kencing akibat kelemahan otot-otot pundi air kencing.

 

Pencegahan

 • Minum air dengan secukupnya.

 • Amalkan gaya hidup yang sihat dengan mengurangkan makanan berlemak dan meningkatkan pengambilan buah-buahan.

 • Mendapatkan berat badan yang unggul dan mengelakkan kegemukan

 • Bersenam selalu

 • Mengurangkan stress

 • Melakukan hubungan seksual yang sihat dan selamat. Elakkan dari mendapat penyakit kelamin dengan mengelakkan hubungan seksual rambang. Penyakit kelamin seperti gonorrhea menyebabkan radangan dan jangkitan prostat dan salur air kencing.

 • Jaga kebersihan diri dan persekitaran untuk mengelakkan jangkitan.

 • Elakkan kecederaan di kawasan perineal seperti semasa berbasikal dan menunggang kuda

 • Jangan tahan air kencing

 • Elakan pengambilan alkohol berlebihan kerana ia boleh memburukkan lagi gejala masalah kencing

 • Bejumpa doktor sekiranya mempunyai sebarang gejala masalah kencing.

 

Rujukan

 1. Speakman MJ, Kirby RS, Joyce A, Abrams P, Pocock R (May 2004). “Guideline for the primary care management of male lower urinary tract symptoms”BJU Int. 93 (7): 985–90. doi:10.1111/j.1464-410X.2004.04765.x. PMID 15142148

 2. Juliao AA, Plata M, Kazzazi A, Bostanci Y, Djavan B (January 2012). “American Urological Association and European Association of Urology guidelines in the management of benign prostatic hypertrophy: revisited”Current Opinion in Urology 22 (1): 34–:10.1097/MOU.0b013e32834d8e87. PMID 22123290

 3. http://www.prostate.net/prostatitis/prevention-of-prostatitis/

Spread the info
Continue Reading

Recent Posts

Title

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki 5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki
Kesihatan Lelaki2 years ago

5 Petunjuk Tahap Kesihatan Lelaki

5 Penunjuk Aras Tahap Kesihatan Lelaki Hakikatnya penyakit tidak mengenal usia, bangsa, agama mahu pun jantina. Apa yang boleh dilakukan...

penyebab penyakit diabetes penyebab penyakit diabetes
Diabetes2 years ago

Secara Senyap 5 Kebiasaan Ini Boleh Jadi Penyebab Penyakit Diabetes

Selama ini kebanyakan orang menduga bahwa penyebab penyakit diabetes ialah kebanyakannya mengambil gula secara berlebihan. Padahal diabetes atau kencing manis...

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk malaysia
Kesihatan Lelaki2 years ago

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk

Punca dan Rawatan Masalah Mati Pucuk Mati pucuk juga dikenali sebagai ‘erectile dysfunction‘. Ia telah mengganggu lebih 50% pesakit yang...

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi
Batu Karang2 years ago

Apa Yang Menyebabkan Batu Karang Boleh Terjadi?

Batu karang terjadi akibat tiada kesempurnaan dalam aliran saluran kencing manusia. Oleh itu, ketidaksempurnaan ini mengakibatkan mendapan yang mengandungi bahan-bahan...

apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia apa-itu-penyakit-batu-karang-malaysia
Batu Karang2 years ago

Apa Itu Penyakit Batu Karang

Penyakit Batu Karang berlaku akibat pemendapan kepelbagaian zat kimia di dalam air kencing pada keadaan-keadaan tertentu boleh menyebabkan terbentuknya kristal....

Image result for kolesterol Image result for kolesterol
Jantung2 years ago

20 Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Tinggi yang Terbukti Secara Saintifik

Cara Pantas Menurunkan Kolesterol Ramai yang rasa tertekan untuk menurunkan kolesterol setelah mendapati hasil ujian di klinik. Mendengar perkataan kolesterol...

rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia rawatan-ekzema-kanak-kanak-malaysia
Ekzema2 years ago

Wajib Baca: Panduan Rawatan Ekzema

Rawatan Ekzema yang paling penting ialah melembapkan kulit dan melegakan gatal.

ekzema-orang-dewasa-malaysia ekzema-orang-dewasa-malaysia
Ekzema2 years ago

Ekzema Orang Dewasa Lagi Sukar

Ekzema adalah penyakit kulit kronik yang disebabkan oleh keradangan kulit dan ketidakupayaan untuk mengekalkan kelembapan yang mencukupi.

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas
Kesihatan Umum2 years ago

TERKINI! Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) Mengganas

Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan Penyakit Tangan,...

Image result for kencing tak lawas Image result for kencing tak lawas
Kencing Tak Lawas2 years ago

KENCING TAK LAWAS – Masalah Prostat?

Antara simptom yang boleh dijadikan indikasi seseorang mungkin menghidap kanser adalah berlaku beberapa keadaan berkaitan kencing tak lawas, terlalu kerap,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com